Dezastru la vârful industriei româneşti: 1.300 de oameni ar putea intra în şomaj tehnic. Iohannis, Ciucă, ministrul energiei, cel de finanţe şi cel de economie întorc spatele. „În loc de ajutor primim sărăcie”
Aproximativ 1.300 de angajaţi ai producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), cel mai mare consumator de energie electrică din România, ar urma să intre în şomaj tehnic în urma începerii procesului de închidere a 60% din capacitatea de producţie, din cauza preţurilor ridicate la energie şi al lipsei cantităţii necesare pentru menţinerea fluxului de producţie.
“Având în vedere situaţia disperată în care ne aflăm datorită faptului că în data de 27.12.2021 Consiliul de Administraţie al ALRO S.A. a luat hotărârea ireversibilă <de distrugere a aluminiului românesc> prin închiderea a 60% din capacitatea de producţie, aceasta datorându-se energiei electrice extrem de scumpe şi din cauza lipsei cantităţii necesare pentru menţinerea fluxului de producţie. Totodată se naşte un fenomen imposibil de oprit şi anume, trimiterea a peste 1.300 de angajaţi în şomaj tehnic oferindu-le acestora şi familiilor lor sărăcie, pentru că nu va mai fi posibilă angajarea lor şi redeschiderea capacităţilor închise, chiar dacă conducerea declarativ o face, întrucât investiţiile pentru repornire sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari”, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri de Constantin Popescu, Preşedintele Sindicatului Aluministul din cadrul Alro Slatina.
Astfel, Constantin Popescu transmite că joi, 30 decembrie, între orele 14.30-17.00, va avea loc un miting de protest în faţa sediului Alro la care vor participa angajaţii întreprinderii.
“Demersurile făcute de conducere şi sindicate la Preşedinţia României, Guvernului României, în special domnului Prim Ministru Nicolae Ciucă, Ministrului Energiei, Ministrului Muncii, Ministrului de Finanţe, Ministrului Economiei, Prefectului Judeţului Olt, se pare că nu au fost luate în considerare pentru că nu am primit niciun ajutor care să încerce să reglementeze într-un fel sau altul situaţia create la ALRO S.A. cu implicaţii pentru întreaga economiei”, spune Preşedintele Sindicatului.
ZF a scris în premieră pe 21 decembrie că Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, se confruntă cu preţurile mari din piaţa de energie şi cu lipsa acesteia, astfel că a început un proces de închidere a activităţii, potrivit afirmaţiilor lui Constantin Popescu.
Pe 27 decembrie 2021, Alro Slatina a anunţat că activitatea de producţie a aluminiului se va diminua de la cinci hale de electroliză la două hale şi că se va concentra doar pe investiţiile care aduc câştiguri şi îmbunătăţiri ale activităţii, urmând ca celelalte investiţii să fie amânate.
Potrivit unui comunicat din 21 decembrie, închiderea Alro ar periclita investiţii de 500 de milioane de euro planificate pentru următorii cinci ani, inclusiv pe cele pentru producţia de energie electrică, incluzând şi energie fotovoltaică.
Programul de producţie pe 2022 se bazează pe câteva principii economice solide, precum prezervarea lichidităţii, îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate de către companie, inclusiv plata la timp a salariilor, a impozitelor şi taxelor şi a serviciului datoriei pentru creditele angajate, precum şi adoptarea unui model de business care ţinteşte pe de-o parte să reducă dependenţa de energia electrică, iar pe de altă parte să menţină pe cât posibil portofoliul de produse, cu excepţia celor neprofitabile sau cu marja de profit foarte mică.
În acest sens, activitatea de producţie a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la doua hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile de pe pieţele de energie vor reveni la normal. În ceea ce priveşte portofoliul de produse, societatea intenţionează să păstreze sau chiar să crească portofoliul de produse procesate şi să diminueze portofoliul de produse primare, astfel încât să rezulte un mix de producţie echilibrat şi eficient.
În anul 2022 se vor implementa şi măsuri de reducere a costurilor şi de eficientizare a activităţii, iar cantităţile de metal primar care nu vor mai fi produse, vor fi compensate parţial cu metal reciclat sau cu metal primar cumpărat de la terţi.
Societatea apreciază că o parte din furnizorii şi din clienţii săi vor fi afectaţi de măsurile propuse, astfel încât şi-a propus să angajeze cu acestea discuţii constructive în vederea diminuării impactului şi asigurării condiţiilor de repornire a capacităţilor.
Conducerea societăţii nu are în vedere pentru moment concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forţei de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de şomaj tehnic sau devansarea şi cumularea unor revizii şi reparaţii.
Cu privire la investiţiile în curs, societatea se va concentra doar pe acele investiţii care vor aduce câştiguri şi îmbunătăţiri imediate ale activităţii sale sau care sunt necesare în vederea conformării cu operarea sigură şi legală. Celelalte investiţii vor fi amânate pentru o dată ulterioară, în funcţie de evoluţiile din economie.
Întrebat de ZF de unde ar putea veni salvarea, preşedintele sindicatului spune că „soluţia este să fim trataţi aşa cum sunt tratate firmele similare din Uniunea Europeană, adică să putem să încheiem contracte bilaterale direct cu producătorii de energie, nu cu traderii care nu fac altceva decât să facă speculă de energie”.
Liderul sindicatului pune situaţia din piaţa de energie locală pe seama unor companii ca Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia, care „în mod vădit, foarte bine orchestrat, au dat şi creat falsa impresie că nu pot produce energie electrică mai multă, având o capacitate de producţie cu mult mai mică decât produc acum, folosind diverse tertipuri, lucru complet fals şi neadevărat, dar astfel au reuşit să îşi pună în practică strategia: dacă nu este energie electrică, trebuie să fie scumpă”.
Compania a încheiat primele nouă luni din 2021 cu cu o cifră de afaceri de 2,5 miliarde lei, în creştere cu 27%, dar rezultatul net a fost o pierdere de 25 milioane lei, faţă de un profit de 273 milioane lei în perioada similară din 2020, arată raportul financiar trimestrial publicat la BVB.
Alro Slatina are 1,3 mld. lei capitalizare, după ce acţiunile ALR s-au depreciat cu 19,2% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 63,2 mil. lei. Cei mai mari acţionari ai companiei sunt Vimetco (54,2%), Paval Holding (23,2%) şi Fondul Proprietatea (10,2%), arată datele BVB.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro