Directorul adjunct al UniCredit: Impactul aprecierii francului este limitat pentru grup în Europa Centrală şi de Est
UniCredit are o expunere redusă pe credite în franci elveţieni în Europa Centrală şi de Est, de aproximativ 1,5% din totalul împrumuturilor de retail din regiune, iar impactul aprecierii este foarte limitat pentru bancă, a declarat miercuri directorul general adjunct al grupului, Gianni Franco Papa.
"Dacă vorbim de Europa Centrală şi de Est, impactul pentru noi este foarte limitat. Expunerea pe franci elveţieni aici este de aproximativ 1,5% din totalul creditelor (de retail - n.r.)", a declarat Papa, prezent la o conferinţă organizată în cadrul Forumului Central şi Est European - Euromoney de la Viena.
Papa, care coordonează diviziile pentru Europa Centrală şi de Est şi corporate ale UniCredit, a precizat că împrumuturile denominate în franci elveţieni acordate de grup populaţiei în Europa Centrală şi de Est însumau 1,3 miliarde euro echivalent la 30 septembrie 2014, dintr-un total de aproximativ 85 miliarde euro.
De asemenea, volumul expunerii pe franc a scăzut constant în ultima perioadă, de la peste 1,5 miliarde euro echivalent în decembrie 2013, când reprezenta 2,2% din portofoliul creditelor de retail acordate de UniCredit în Europa Centrală şi de Est.
"În ansamblu, nu vedem o problemă deosebită pentru grup din acest motiv", a adăugat Papa.
Întrebat dacă anticipează o eventuală creştere a portofoliului de credite neperformante din cauza aprecierii monedei elveţiene, bancherul a spus că este posibilă o uşoară urcare a provizioanelor, fără a fi vorba despre ceva semnificativ, dar evaluarea acestui aspect este în curs.
În ceea ce priveşte măsurile propuse în Croaţia, unde se intenţionează îngheţarea cursului de schimb la anumite valori istorice, Papa a explicat că băncile nu au avut niciodat câştiguri din aprecierea monedei elveţiene, fiind afectate în aceeaşi măsură ca şi debitorii lor, astfel că preluarea integrală a poverii ar fi nejustificată.
Sucursala din România a grupului italian, UniCredit Ţiriac Bank, nu a avut în ofertă credite denominate în franci elveţieni.
Cursul pentru franc anunţat de BNR a crescut miercuri cu 1,6% şi a atins un nou maxim, de 4,5054 lei/franc. Francul s-a apreciat puternic începând de joia trecută, când banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro.
Comparativ cu nivelul de miercuri, francul a crescut cu 20,4% în raport cu leul.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro