Dobânzile la depozite continuă să scadă: în timp ce băncile mai mici se duc cu dobânzile la 6-7% pe scadenţa de 12 luni, cele mai mari bănci au redus dobânzile oferite la depozite sub 6%, unele coborând chiar spre 5%
Băncile au continuat pe parcursul ultimelor luni să reducă treptat dobânzile oferite pentru depozitele la termen în lei, pe toate scadenţele. Acum, cele mai mari 10 bănci din România după active vin cu oferte de dobânzi cuprinse între 5% şi 5,8%, în timp ce dacă ne uităm la o imagine mai de ansamblu, plaja de dobânzi se află între 4,75% şi 7% pentru depozitele la termen cu scadenţa la 12 luni, potrivit datelor colectate de pe comparatorul online conso.ro. În acelaşi timp, dacă ne uităm la dobânzile oferite de bănci pe scadenţele de 6 luni şi 3 luni, nivelul dobânzilor se duc chiar mai jos de 5%, unele ajungând şi sub 4,5%.
♦ Analizând ce dobânzi bonifică la depozite primele 10 cele mai mari bănci după active de pe piaţa locală, se observă că Banca Transilvania şi BCR stau confortabil pe dobânzi de 5,2% la depozitele la termen pe 12 luni ♦ Continuând topul, vedem că pentru scadenţa de 12 luni CEC Bank oferă la depozitele în lei dobândă de 5,7%, BRD 5%, ING 5,2%, Raiffeisen 5,4%, UniCredit 5,5%, Exim Banca Românească 5,5%, Alpha Bank 5,8% şi OTP Bank 5,8% ♦ La 6 luni, Banca Transilvania oferă la depozitele în lei o dobândă de 4,95%, BCR 5%, CEC Bank 5,4%, BRD 4,7%, ING 4,8%, Raiffeisen 5,4%, UniCredit 5,4%, Exim Banca Românească 5,45%, Alpha Bank 5,7% şi OTP Bank 5,75% ♦ Iar pentru scadenţa de 3 luni, Banca Transilvania oferă la depozite o dobândă de 4,7%, BCR 4,6%, CEC Bank 5,2%, BRD 4,6%, ING 4,3%, Raiffeisen 5,1%, UniCredit 5,3%, Exim Banca Românească 5,25%, Alpha Bank 5,55% şi OTP Bank 5,55% ♦ La nivel extins, TBI Bank, la fel ca în anii trecuţi oferă printre cele mai mari dobânzi la depozitele la termen pe 12 luni, de 7%, dar şi pe celelalte două scadenţe la 6 luni şi 3 luni, de 6,45%, respectiv 6%.
Băncile au continuat pe parcursul ultimelor luni să reducă treptat dobânzile oferite pentru depozitele la termen în lei, pe toate scadenţele. Acum, cele mai mari 10 bănci din România după active vin cu oferte de dobânzi cuprinse între 5% şi 5,8%, în timp ce dacă ne uităm la o imagine mai de ansamblu, plaja de dobânzi se află între 4,75% şi 7% pentru depozitele la termen cu scadenţa la 12 luni, potrivit datelor colectate de pe comparatorul online conso.ro. În acelaşi timp, dacă ne uităm la dobânzile oferite de bănci pe scadenţele de 6 luni şi 3 luni, nivelul dobânzilor se duc chiar mai jos de 5%, unele ajungând şi sub 4,5%.
Nivelul dobânzilor prezentate în cazul celor mai mari 10 bănci de pe piaţa locală după active sunt extrase dintr-o simulare efectuată pe platforma conso.ro şi sunt cele mai mari dobânzi oferite de instituţiile respective pe această platformă.
Totuşi, pentru a putea beneficia de aceste dobânzi la depozite, clienţii au de îndeplinit anumite criterii de eligibilitate sau trebuie să acceseze facilitatea de depozit online, eventual şi cu virarea venitului la banca respectivă. Astfel, analiza are ca scop prezentarea celor mai mari dobânzi oferite în prezent de către instituţiile de credit.
Dacă ne uităm la o imagine mai de ansamblu, în cazul dobânzilor oferite de 17 bănci analizate, au fost incluse toate ofertele prezentate de platforma conso.ro pentru scadeneţele de 3 luni, 6 luni şi 12 luni şi au fost extrase cele mai mari dobânzi oferite de aceste bănci. La fel ca în cazul primului exemplu, acestea sunt cele mai mari dobânzi oferite de instituţiile de credit analizate, dar care au la bază anumite criterii pe care clienţii trebuie să le îndeplinească pentru a avea acces la acel nivel al dobânzii la depozite.
În condiţiile în care băncile au în continuare depozite consistente, mult mai mari decât creditele, scăderea dobânzilor la depozite a pornit încă dinaintea scăderii operate de BNR la dobânda de politică monetară, în cadrul ultimelor două şedinţe ale boardului băncii centrale, din lunile iulie şi august.
ROBOR la 3 luni a ajuns acum deja la 5,58%, după ce în cadrul ultimei şedinţe de politică monetară, BNR a dus dobânda de referinţă la 6,5%, după ce anterior a operat o scădere de la 7%, la 6,75%. În acelaşi timp, inflaţia s-a domolit pe tot parcursul anului, mergând spre 5%, ceea ce a impulsionat deciziile recente ale băncii centrale de a reduce dobânda de referinţă.
Analizând în primă instanţă ce dobânzi bonifică la depozite primele 10 cele mai mari bănci după active de pe piaţa locală, se observă că Banca Transilvania şi BCR stau confortabil pe dobânzi la depozitele la termen pe 12 luni de 5,2%, dar la scadenţa de 6 luni, Banca Transilvania coboară puţin mai mult nivelul faţă de BCR, ajungând la 4,95% în timp ce BCR menţine la 5% nivelul dobânzii, iar la 3 luni Banca Transilvania se duce la 4,7%, în timp ce BCR are 4,6%.
Din perspectiva CEC Bank, nivelul dobânzii la depozitele la termen pe 12 luni oferit clienţilor se află la 5,7%, al doilea cel mai mare nivel dintre cei 10 cei mai mari jucători din piaţă, urmat de un nivel de 5,4% pe scadenţa de 6 luni şi 5,2% pe scadenţa de 3 luni.
În cazul BRD, banca oferă o dobândă de 5% pentru scadenţa de 12 luni, în timp ce pentru scadenţele de 6 luni şi 3 luni, nivelul se află la 4,70% şi 4,60%.
Dobânda oferită de ING Bank pentru depozitele la termen cu scadenţa la 12 luni este la fel cu nivelurile de la Banca Transilvania şi BCR, de 5,2%. Din perspectiva scadenţelor pe 6 luni şi 3 luni, nivelul dobânzii ING se duce spre 4,8%, repsectiv 4,3%.
Raiffeisen Bank oferă o dobândă de 5,40% la depozitul la termen pe scadenţa de 12 luni, nivel menţinut şi pentru scadenţa de 6 luni şi cu 0,30 puncte procentuale mai mică la 3 luni, însemnând un nivel de 5,10%.
În cazul UniCredit, dobânda oferită la depozitul la termen pe 12 luni este de 5,5%, la fel ca cea oferită de Exim Banca Românească, iar în ceea ce priveşte scadenţele de 6 luni şi 3 luni, UniCredit se duce la un nivel de 5,4% pentru 6 luni şi 5,3% pentru 3 luni, în timp ce Exim Banca Românească oferă 5,45% pentru 6 luni, deci cu 0,05 puncte procentuale mai mult faţă de UniCredit, dar în cazul scadenţei de 3 luni se duce cu 0,05 puncte procentuale mai jos faţă de UniCredit, la 5,25%.
Dintre cele 10 cele mai mari bănci din România după active, Alpha Bank şi OTP Bank oferă momentan cele mai mari dobânzi la depozitele la termen pe toate scadenţele dintre jucătorii din top 10, respectiv 5,8% pentru scadenţa de 12 luni, 5,7% în cazul Alpha Bank şi 5,75% în cazul OTP Bank pentru scadenţa de 6 luni, iar pe scadenţa de 3 luni ambele oferă 5,55%. Momentan aceste bănci funcţionează separat şi au încă ofertele lor, însă ele au fost cumpărate urmând procesul de integrare - Alpha Bank fuzionează cu UniCredit şi OTP Bank a fost preluată de către Banca Transilvania.
Uitându-ne la plaja mai largă a pieţei bancare din zona dobânzilor oferite la depozite, putem observa că TBI Bank, la fel ca în anii trecuţi se încumetă şi oferă printre cele mai mari dobânzi la depozitele la termen pe 12 luni, de 7%, dar şi pe celelalte două scadenţe la 6 luni şi 3 luni, dintre cei 17 jucători analizaţi de ZF, cu ajutorul platformei conso.ro.
Astfel, dintre cele 17 bănci pentru care simularea efectuată pe comparatorul online a dat rezultate, TBI Bank, ProCredit Bank şi Intesa Sanpaolo Bank sunt instituţiile de credit care oferă dobânzi la depozitele la termen pe scadenţa de 12 luni de 6%, respectiv 7% şi rămân în plaja de peste 6% a dobânzilor la depozite şi pentru scadenţa de 6 luni. În ceea ce priveşte scadenţa de 3 luni, doar TBI Bank se duce la puţin peste 6%, în timp ce ProCredit Bank şi Intesa Sanpaolo Bank merg puţin sub 6%.
Deşi majoritatea din cele 17 bănci analizate au dobânzi la depozitele la termen pe toate cele 3 scadenţe între 5% şi 6%, câteva bănci au mers cu dobânzile sub 5%, acestea fiind chiar unele din top 10 cele mai mari bănci de pe piaţa locală. Singura bancă care are o ofertă de dobândă la depozitele la termen pe toate cele trei scadenţe sub 5% este Garanti BBVA, care oferă 4,75% pentru scadenţa de 12 luni, 4,60% pentru 6 luni şi 4,40% pentru 3 luni. Cu toate acestea, există posibilitatea ca alte bănci care nu au fost incluse în exemplele prezentate de ZF să ofere dobânzi mai mici sau poate mai mari.
Comparativ, în luna aprilie a anului 2024, băncile se duceau cu dobânzile la depozitele la termen pe 12 luni la 8%, plaja fiiind la momentul respectiv 6%-8% pentru scadenţa de 12 luni. În acelaşi timp, la începutul anului 2023 exista un nivel al dobânzilor la depozite de peste 8%, unele bănci oferind chiar un nivel apropiat de 10%.
În luna iunie a anului trecut, pentru scadenţa de 12 luni, Banca Transilvania oferea o dobândă de 6,7%, BCR de 7%, CEC Bank 7,7%, BRD 7,5%, ING 7%, Raiffeisen 7,5%, UniCredit 8%, Exim Banca Românească 7,5%, Alpha Bank 7,4% şi OTP Bank 7%. La scadenţa de 6 luni, Banca Transilvania oferea o dobândă de 6,5%, BCR de 6,4%, CEC Bank 6,7%, BRD 7%, ING 5,25%, Raiffeisen 7,25%, UniCredit 7%, Exim Banca Românească 7,25%, Alpha Bank 7,2% şi OTP Bank 7,3%. În ceea ce priveşte scadenţa de 3 luni, Banca Transilvania oferea o dobândă de 6,1%, BCR de 6,1%, CEC Bank 6,45%, BRD 6,5%, ING 4,75%, Raiffeisen 7,2%, UniCredit 6,5%, Exim Banca Românească 6,65%, Alpha Bank 7% şi OTP Bank 6,8%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro