Donald Trump declanşează o nouă eră a investiţiilor: Preşedintele american promite aprobări ultra-rapide, tăieri fiscale masive şi un boom economic pentru companiile care sunt dispuse să investească miliarde de dolari în SUA

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 11 decembrie 2024 25 afişări

Donald Trump declanşează o nouă eră a investiţiilor: Preşedintele american promite aprobări ultra-rapide, tăieri fiscale masive şi un boom economic pentru companiile care sunt dispuse să investească miliarde de dolari în SUA

Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a anunţat marţi pe platforma sa Truth Social că va accelera aprobările de reglementare pentru investitorii care alocă cel puţin 1 miliard de dolari în Statele Unite. Propunerea sa reflectă planul de a atrage mai multe investiţii prin reducerea birocraţiei, spre deosebire de politica actualului preşedinte Joe Biden, axată pe credite fiscale şi subvenţii, scrie Financial Times.

„Orice persoană sau companie care investeşte cel puţin un miliard de dolari în Statele Unite ale Americii va primi aprobări şi permise complet accelerate, inclusiv, dar nu exclusiv, toate aprobările de mediu.”, a scris Trump pe Truth Social.

Deşi nu a oferit detalii despre tipurile de aprobări care vor fi accelerate sau despre cum va fi aplicat pragul de 1 miliard de dolari, Trump a subliniat că această iniţiativă completează promisiunea sa din campanie de a reduce rata impozitului pe profit de la 21% la 15% pentru companiile care investesc în SUA.

Elon Musk, miliardarul din domeniul tehnologiei şi unul dintre susţinătorii apropiaţi ai lui Trump, a reacţionat pozitiv pe platforma X, numind propunerea „minunată”. Trump l-a însărcinat pe Musk cu misiunea de a găsi modalităţi de reducere a cheltuielilor federale.

Reforma autorizărilor a atras sprijinul ambelor părţi ale spectrului politic din SUA, fiind considerată esenţială de susţinătorii energiei curate pentru derularea marilor proiecte de tranziţie către surse de energie regenerabilă. În acelaşi timp, dezvoltatorii din industria petrolului şi gazelor susţin că birocraţia a întârziat construcţia de infrastructuri critice, precum conductele.

În cadrul programului său, Trump a promis, de asemenea, reducerea reglementărilor care limitează emisiile din sectorul petrolier, cu scopul de a încuraja mai multe foraje. Însă, ecologiştii avertizează că normele de mediu sunt cruciale pentru protejarea peisajului natural, a aerului şi a apei curate.

O măsură criticată a planului este pragul minim de 1 miliard de dolari pentru obţinerea scutirilor de taxe de autorizare, care exclude proiectele mici şi mijlocii de la aceste beneficii.

Propunerea lui Trump se adaugă altor politici controversate anunţate recent, cum ar fi introducerea unor taxe vamale de până la 20% pentru toate importurile şi reducerea creditelor fiscale pentru energia curată. Aceste iniţiative ar putea afecta industria prelucrătoare din SUA şi ar risca reaprinderea inflaţiei în cea mai mare economie a lumii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.