Efectul economic al epidemiei: Exporturile Chinei au scăzut cu 17% în 2020 din cauza coronavirusului
Exporturile Chinei s-au prăbuşit cu 17% în primele două luni din 2020, în contextul în care epidemia de coronavirus a perturbat lanţurile de furnizori la nivel global, a încetinit activitatea mediului de business şi a blocat transportul în mai multe părţi importante din a doua cea mai mare economie a lumii.
Exporturile totale ale Chinei au scăzut cu 17,2% în ianuarie şi februarie, peste aşteptărilor economiştilor intervievaţi de Bloomberg. În acelaşi timp, importurile au scăzut cu 4%. China a raportat un deficit comercial de 7,1 miliarde dolari în primele două luni ale anului, potrivit FT.
Încetinirea importurilor mai ridică o întrebare importantă: dacă va putea China să îşi atingă ţintele convenite prin acordul comercial cu SUA.
China a fost de acord să importe mai mult de la Statele Unite; bunuri suplimentare în valoare de 200 de miliarde de dolari faţă de nivelul importurilor din 2017 – momentul în care a început conflictul comercial dintre Washington şi Beijing.
Însă importurile din SUA au crescut doar cu 2,5% de la an la an în ianuarie şi februarie. În acelaşi timp, exporturile către SUA au scăzut cu aproape 28%.
„Cred că este un şoc specific la nivel de furnizori la prima vedere, în contextul în care importurile arată mult mai bine decât exporturile.
Practic, producătorii au importat materia primă dar nu au reuşit să producă şi să exporte din cauza unui blocaj la nivel de manufactură şi de logistică. Cu toate acestea, dacă cererea nu îşi revine, ceea ce este probabil din cauza epidemiei, importurile Chinei vor evolua în continuare din ce în ce mai timid”, punctează Zhou Hao, economist pentru pieţele emergente în cadrul Commerzbank.
Creşterea înregistrată la nivel de importuri se datorează consumului de soia, care a crescut cu 14,2%, de cărbune, care a crescut cu 33,1%, şi de minereu de fier, care a crescut cu 1,5%.
Comerţul s-a contractat în principal din cauza epidemiei de coronavirus, corelată cu Anul Nou Chinezesc, a transmis Administraţia Vămilor din China, sâmbătă.
În mod tradiţional datele pe comerţ în lunile ianuarie şi februarie au fost volatile în China din cauza perturbărilor sezoniere cauzate de perioada în care se sărbătoreşte Anul Nou Chinezesc, când businessuri de închid şi fabricile se opresc pentru mai multe zile, precum şi activitatea portuară.
Congruenţa dintre Sărbători şi coronavirus a dus la accentuarea impactului economic negativ. China a impus măsuri dure de carantină şi restricţii de călătorie în părţi importante din ţară.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro