EŞECUL localizării Alexandrei, cine răspunde? APADOR-CH cere demiterea ministrului Comunicaţiilor, a directorului STS şi a unui secretat de stat MAI
Reprezentanţii Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki (APADOR-CH) solicită demiterea directorului STS, Sorinel Vasilca, a ministrului Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, şi a unor secretari de stat din MAI şi Ministerul Sănătăţii.
„APADOR-CH consideră total inacceptabil eşecul localizării recentei victime a unei răpiri (o minoră de 15 ani), eşec pe deplin imputabil unei structuri înfiinţate pentru gestionarea corespunzătoare a situaţiilor de urgenţă. Acest eşec nu este sigurul, ci doar cel mai recent, ceea ce indică faptul că nici administratorul şi nici coordonatorii sistemului nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale, care constau, printre altele, în luarea măsurilor necesare (inclusiv remedierea deficienţelor constate în urma eşecurilor) pentru administrarea, funcţionarea, operarea şi dezvoltarea Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, ceea ce presupune şi asigurarea acurateţii localizării unei persoane care apelează 112”, au transmis reprezentanţii APADOR-CH, într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, MEDIAFAX.
Sursa citată indică şi faptul că potrivit legii sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 este administrat de STS, lucru care a fost reglementat printr-o OUG în anul 2008, după ce Comisia Europeană declanşase procedura de infringement asupra României pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţii referitoare la subiect.
„Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, care are ca scop furnizarea către cetăţeni a Serviciului de urgenţă 112, este organizat şi funcţionează potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 34/2008, cu modificările ulterioare. Sistemul a fost înfiinţat prin ordonanţă de urgenţă deoarece Comisia Europeană declanşase procedura de infringement împotriva Românei, pentru neîndeplinirea obligaţiilor în calitate de stat membru al Uniunii Europene, cu privire la funcţionarea numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112. Deci, cu binele, lucrurile se fac greu, la noi. Potrivit art. 4 şi 5 din OUG nr. 34/2008, Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112) este administrat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi este coordonat de către un Comitet naţional, care funcţionează sub autoritatea Guvernului României”, a mai explicat sursa menţionată.
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro