Este deflaţia din China bună sau rea pentru restul lumii? Riscă a doua economie ca mărime a lumii să intre într-o spirală deflaţionistă? Îşi va exporta ţara criza imobiliară?
Deflaţia devine mai înrădăcinată în China, preţurile de consum scăzând în ianuarie în cel mai accelerat ritm din peste 14 ani, un simptom clar al unor probleme economice din ce în ce mai acute, scrie The Wall Street Journal.
Deflaţia devine mai înrădăcinată în China, preţurile de consum scăzând în ianuarie în cel mai accelerat ritm din peste 14 ani, un simptom clar al unor probleme economice din ce în ce mai acute, scrie The Wall Street Journal.
Ultimele date sugerează că China se confruntă cu un risc în creştere de a aluneca într-o perioadă mai lungă de preţuri în scădere care devine cu atât mai greu de inversat cu cât se prelungeşte mai mult.
Deflaţia din China este pe de o parte bună pentru restul lumii pentru că ar putea împinge în jos ratele inflaţiei din alte părţi în acest an, cred analiştii, potrivit Financial Times.
Preţurile exporturilor chinezeşti scad în cel mai rapid ritm de la criza financiară, indicând că cel mai mare exportator al lumii începe să trimită deflaţie direct către ţările care se luptă cu o inflaţie ridicată.
Puţini economişti se aşteaptă ca economiile dezvoltate să înregistreze ieftiniri de amploarea celor din China, însă mulţi cred că deflaţia chinezească ar putea avea un impact semnificativ pe pieţele emergente, în special pe cele care au relaţii solide comerciale cu Beijingul.
Analiştii de la Citigroup spun că deflaţia din China ar putea ajuta la accelerarea deciziilor băncilor centrale de pe aceste pieţe de reducere a dobânzilor în acest an. Alţi economişti sunt însă sceptici că deflaţia din China va influenţa semnificativ preţurile de consum din economiile avansate.
Deşi bunurile mai ieftine din China ar putea ajuta la slăbirea inflaţiei în alte economii, pe fondul deflaţiei chinezeşti economia globală se poate aştepta în acelaşi timp la un val de importuri ieftine. Aceasta riscă să pună presiune pe producţia internă a altor ţări, alimentând tensiunile deja ridicate cu privire la comerţ dintre China şi Occident, notează WSJ.
Unii analişti arată că deflaţia chinezească ar putea afecta economia mondială şi aceasta înseamnă că China, în loc să servească drept motor al creşterii acesteia, depinde de cererea din restul lumii pentru a-şi revitaliza economia.
Deflaţia este o problemă economică acută. Preţurile în scădere erodează profiturile companiilor şi împing consumatorii să-şi amâne cheltuielile în aşteptarea unor chilipiruri mai mari. Aceasta determineă companiile să reducă preţurile şi să amâne recrutările şi investiţiile, erodând cheltuielile şi intensificând ciclul deflaţionist.
Unii economişti nu cred că China riscă cu adevărat o astfel de spirală deflaţionistă, anticipând că ieftinirile sunt doar temporare. Pentru alţii însă, problema este una de durată.
Între timp, impactul unei alte crize din China, cea a sectorului imobiliar, de-abia acum începe să se contureze, potrivit Bloomberg.
Investitorii chinezi şi creditorii lor au început să pună semne „De Vânzare“ pe deţinerile imobiliare de pe întreg globul în condiţiile în care nevoia de cash pe fondul crizei imobiliare din ce în cem ai acute primează în faţa riscurilor de a vinde pe o piaţă în scădere.
Preţurile pe care le obţin aceştia vor ajuta la a clarifica cât de multă suferinţă este pe cale să resimtă industria ca întreg.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro