Europa, zguduită de Trump cu privire la negocierile de pace cu Rusia în Ucraina. Aliaţii UE se tem că vor trebui să plătească pentru securitatea postbelică, deşi au fost excluşi de la negocieri, în timp ce oficialii se îndreaptă spre Conferinţa de Securitate de la München
Oficialii europeni se tem că vor trebui să suporte costurile securităţii şi reconstrucţiei postbelice, în timp ce sunt şocaţi de faptul că au fost excluşi din negocierile de pace dintre SUA şi Rusia privind Ucraina, potrivit FT.
Donald Trump a declarat miercuri, după ce a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin, că delegaţiile lor vor „începe imediat negocierile” pentru a pune capăt războiului, luând prin surprindere capitalele europene, care nu au reuşit să-şi susţină cauza pentru a fi incluse în acest proces.
Peste o jumătate de duzină de oficiali europeni de rang înalt au declarat pentru Financial Times că se aşteaptă ca preşedintele SUA să le spună că trebuie să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei şi să desfăşoare trupe acolo pentru a menţine un acord de pace în care nu au fost implicaţi.
„Americanii nu văd un rol pentru Europa în marile chestiuni geopolitice legate de război. Va fi un adevărat test de unitate”, a declarat un oficial senior al UE.
„Trump ne vede doar ca pe o sursă de bani. Şi, sincer, noi nu am fost clari cu privire la ce ar presupune locul nostru la masa negocierilor în schimbul acestor bani.”
Într-o declaraţie emisă miercuri seara, şase ţări europene, inclusiv Germania, Franţa şi Marea Britanie, au afirmat că sunt pregătite să „îşi consolideze sprijinul pentru Ucraina”, adăugând că rămân angajate faţă de „independenţa, suveranitatea şi integritatea sa teritorială în faţa războiului de agresiune al Rusiei”.
Declaraţia comună, care a implicat şi Comisia Europeană, a adăugat: „Vrem să discutăm calea de urmat cu aliaţii noştri americani... Ucraina şi Europa trebuie să fie implicate în orice negocieri.”
Liderii şi miniştrii europeni speră să obţină mai multă claritate cu privire la planurile lui Trump în cadrul discuţiilor cu vicepreşedintele SUA, JD Vance, şi emisarul său pentru Ucraina, Keith Kellogg, la Conferinţa de Securitate de la München, care începe vineri.
Oficialii NATO au declarat că nu se aşteaptă ca Kellogg să prezinte obiectivele SUA pentru negocierile din München, dar că acesta va consulta capitalele europene în săptămânile următoare.
Pentru europeni, sentimentul de deconectare s-a accentuat şi mai mult, deoarece Kellogg nu a fost numit de Trump ca parte a echipei de negociere însărcinate să înceapă discuţiile de pace cu partea rusă.
În timp ce Trump anunţa începutul negocierilor, miniştrii de externe din Franţa, Germania, Polonia, Spania şi Italia s-au întâlnit la Paris cu şefa diplomaţiei UE, Kaja Kallas, pentru a-şi coordona strategia.
„În această perioadă de incertitudine şi schimbări, este mai important ca niciodată ca europenii să aibă o înţelegere comună a situaţiei,” a declarat ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares, pentru Financial Times.
„Este mai mult decât corect să spunem că nu se poate ajunge la un acord privind securitatea europeană fără Europa,” a adăugat el. „Şi nu credem că ar trebui să se decidă ceva despre Ucraina fără Ucraina.”
Înainte de anunţul de miercuri, echipa lui Trump, inclusiv trimisul său special Steve Witkoff, purta în secret discuţii cu Moscova, iar marţi a anunţat eliberarea unui profesor american închis în Rusia în schimbul unui prizonier rus.
Urmărește Business Magazin
![](https://cnt.m.ro/c.gif?id=22693056&pid=341)
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro