LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Final de an cu ieftiniri la materialele de construcţii. „Clienţii care au avut ca obiective construcţia, renovarea locuinţei sau eficientizarea costurilor cu energia prin termoizolare au avut de câştigat anul acesta“

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 08 noiembrie 2023 325 afişări

Preţurile materialelor de construcţii se află pe un trend de scădere pe finalul anului 2023, după cum remarcă firmele care comercializează astfel de produse, în cele mai bune cazuri ajustările ajungând şi la peste 30% faţă de perioada de început a anului.

Final de an cu ieftiniri la materialele de construcţii. „Clienţii care au avut ca obiective construcţia, renovarea locuinţei sau eficientizarea costurilor cu energia prin termoizolare au avut de câştigat anul acesta“

Din 2021 până la începutul acestui an, pe fondul problemelor de aprovizionare şi de producţie ridicate de pandemie şi de război, materialele au ajuns să se scumpească chiar şi de câteva ori.

Preţurile materialelor de construcţii se află pe un trend de scădere pe finalul anului 2023, după cum remarcă firmele care comercializează astfel de produse, în cele mai bune cazuri ajustările ajungând şi la peste 30% faţă de perioada de început a anului.

Preţurile celor mai multe categorii de materiale pentru construcţii au scăzut cu până la 25% în 2023, arată o analiză făcută de reprezentanţii reţelei de magazine de profil MatHaus, parte din businessul Arabesque. Scăderile au fost vizibile începând cu a doua jumătate a acestui an, cele mai importante ajustări ale preţurilor fiind înregistrate la materiile prime pentru mobilier, unde materiale precum PAL sau MDF au fost vândute cu 30%, respectiv 34% mai ieftin faţă de perioada similară din 2022. Alte materiale ale căror preţuri au scăzut cu până la 25% sunt oţelul-beton şi materialele pentru realizarea termo­sistemelor.

„Preţul oţelului a scăzut cu 25%, iar ţevile şi profilurile pentru construcţii au înregistrat şi ele o reducere de 10%.

În cazul zidăriei din cărămidă şi BCA, preţul mediu pe tonă este mai mic cu 5%. Plăcile OSB au o diminuare a preţului cu 20%, poli­stirenul expandat cu 24%, iar vata mine­rală cu 8%, în timp ce mortarele au preţuri mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu până la 5%“, arată datele MatHaus. În aceste condiţii, un proces de renovare a fost mai binevenit anul acesta comparativ cu anul trecut.

„Clienţii care au avut ca obiective construcţia, renovarea locuinţei sau eficientizarea costurilor cu energia prin termoizolare au avut de câştigat anul acesta. Statisticile noastre arată că preţurile în multe categorii de produse au scăzut comparativ cu 2022 şi sperăm ca piaţa să îşi continue proiectele având în vedere aceste informaţii. În ciuda scăderilor, sunt anumite categorii care şi-au păstrat preţul sau au suferit uşoare creşteri, cum am observat la parchet, sanitare sau la categoria electricelor cum ar fi corpurile de iluminat“, a spus Cristi Matei, director de retail al Mathaus.

Cele mai mari scăderi de preţuri se văd la fier-beton, panouri sandwich şi ţiglă metalică, potrivit datelor centralizate de platforma de co­mer­cializare a ma­te­rialelor de construcţii Vindem-ieftin. Totuşi, adaugă reprezentanţii platformei, spre finalul lunii octombrie au fost înregistrate mici creşteri la preţurile polistirenului (5-15%) şi ale fierului (5-10%).

„Se vehiculează speculaţii cu privire la posibilitatea unor noi creşteri de preţuri la începutul anului 2024, fapt ce ar putea mări marjele de profit ale producătorilor din domeniu“, arată datele Vindem-ieftin.

Astfel, managerii se aşteaptă la o creş­tere a preţurilor lucrărilor de construcţii în următoarele trei luni, potrivit unor analize realizate la începutul lunii noiembrie de Institutul Naţional de Statistică.

Despre o stabilizare a preţurilor la materialele de construcţii vorbea recent şi Laurenţiu Afrăsine, CEO al dezvoltato­rului imobiliar Akcent Development. „Nivelul preţurilor la materialele de con­strucţii s-a stabilizat, având drept conse­cin­ţă un preţ corect pe metru pătrat construit de dezvoltator. În luna august 2023, preţul pe metru pătrat solicitat pentru aparta­men­tele noi de vânzare a crescut cu 3% faţă de aceeaşi lună a anului anterior“, spunea el.

Din 2021 până la începutul acestui an, pe fondul problemelor de aprovizionare şi de producţie ridicate de pandemie şi de război, materialele au ajuns să se scumpească chiar şi de câteva ori. În aceste condiţii, nici preţurile locuinţelor nu au dat semne de scădere, ba chiar dimpotrivă, şi aşa ar urma să fie şi în continuare.

„Nu vedem o scădere a preţurilor atâta timp cât avem un nivel ridicat al inflaţiei. În plus, măsurile fiscale au dus şi ele la o creştere a preţurilor la locuinţe“, spunea recent Alexandru Rădulescu, managing partner la SVN Credit Financial Solutions, la emisiunea online de business ZF Live.

„Pe fondul scumpirii materialelor de construcţii din ultimii ani, dezvoltatorii nu vor putea oferi reduceri astfel încât să compenseze creşterile generate de măsurile fiscale.“

Scumpirile materialelor de construcţii au dus la o scădere a cererii, după cum remarcau recent reprezentanţii producătorului de elemente prefabricate din beton Prefab Bucureşti.

„În prezent, fenomenul cel mai îngrijorător este creşterea inflaţiei, care determină scăderea cererii în piaţa materialelor pentru construcţii din cauza scăderii puterii de cumpărare şi orientarea consumatorilor către produse existenţiale“, se arată în raportul Prefab.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.