Fitch înrăutăţeşte perspectiva ratingului de ţară al României de la stabilă la negativă: „Istoricul slab al României în ceea ce priveşte consolidarea fiscală agravează riscurile scăderii ratingului.“

Autor: Iulian Anghel Postat la 21 aprilie 2020 61 afişări

Agenţia americană de evaluare financiară Fitch a reconfirmat, la finalul săptămânii trecute, rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în lei, dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă.

Fitch înrăutăţeşte perspectiva ratingului de ţară al României de la stabilă la negativă: „Istoricul slab al României în ceea ce priveşte consolidarea fiscală agravează riscurile scăderii ratingului.“

Agenţia americană de evaluare financiară Fitch a reconfirmat, la finalul săptămânii trecute, rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în lei, dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă. Fitch ameninţă: „Istoricul slab al României în ceea ce priveşte consolidarea fiscală agravează riscurile scăderii ratingului“.

Fitch prognozează un deficit bu­ge­tar în acest an, pentru România, de 8% din PIB, ca urmare a majorării chel­­tuielilor pentru combaterea pande­­miei şi a reducerii veniturilor pu­blice, rezul­tat al diminuării activităţii eco­nomice.

Scăderea perspectivei ar putea avea drept rezultat majorarea costului la care România se împrumută pentru acoperirea deficitului bugetar de 6,7% din PIB, stabilit la ultima rectificare bugetară. Doar pentru acoperirea deficitului România trebuie să îm­pru­mute în acest an 72,5 mld. lei (15 mld. euro). Alte 42 mld. lei sunt necesare pentru rostogolirea datoriei publice, ajunsă la 392 mld. lei (lei şi echivalent), pe datele din ianuarie. Datoria în ianuarie a fost de 37,2% din PIB. Potrivit Fitch, ea va ajunge la final de an la 45% din PIB.

Nivelul deficitului şi cel al datoriei au fost motivele pentru care o altă agenţie de evaluare financiară, Stan­dard & Poor’s, a revizuit,  în decem­brie 2019, pers­pectiva României de la stabil la ne­gativ, păstrând ratingul la BBB- / A-3.

Fitch Ratings face o critică a politicilor din trecut duse de guvernele României: România nu a reuşit să profite de condiţiile macroeconomice favorabile din ultimii ani pentru a-şi îmbunătăţi deficitul structural (care, potrivit normelor UE, ar trebui să fie la sub 1% din PIB, dar a fost la peste 2,5% din PIB în ultimii ani). Cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2019 şi de cel puţin 6,7% din PIB în acest an (8% crede Fitch),  România şi-ar putea reduce deficitul în 2021 la 4,2%, cu condiţia să anuleze majora­rea pensiilor cu 40% prevăzută pentru 1 septembrie 2020, notează Fitch. Rectificarea bugetară de săptămâna trecută a păstrat însă în structura cheltuielilor bugetate majo­rarea pensiilor, iar Fitch anticipează: „Un context politic complicat ar putea împiedica astfel de planuri şi ar duce la deteriorarea şi mai puternică a deficitului. În ciuda eforturilor actualei administraţii de a îmbunătăţi managementul fiscal, istoricul slab al României în ceea ce priveşte consolidarea fiscală agravează riscurile de scădere a ratingului”.

Ratingul BBB- de care beneficiază România este ultima treaptă înainte de nota „nerecomandat investiţiilor“.

Potrivit sursei citate, economia se va contracta cu 5,9% în 2020 (1,9%, potrivit guvernului), de la o creştere de 4,1% în 2019.

Fitch anticipează reducerea consumului, a investiţiilor şi a exporturilor, din cauza cererii globale în scădere şi diminuării acti­vi­tăţii economice interne. Şomajul ar urma să crească la cote foarte înalte, până la 8%, pentru că măsurile guver­nu­lui de contracarere a crize vor fi limitate. Pentru anul viitor, economia va creşte cu peste 5%.

Ministrul finanţelor Florin Cîţu a susţinut că înrăutăţirea perspectivei ar fi un avertisment dat populiştilor din Parlament. „Este uşor să faci un deficit mare pe hârtie, dar problemele pot apărea la finanţare dacă deficitul este crescut fără să se prezinte sursele de finanţare.“

„În perioada următoare Minis­terului Finanţelor Publice se va con­centra pe implementarea mă­surilor fiscal-bugetare destinate combaterii efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 şi pe măsurile care sunt absolut necesare pentru relansarea economică a României“, susţine Florin Cîţu.

Califcativul actual pentru datorie („investment grade“) a fost primit de România de la Fitch în 2011. Decizia a însemnat înscrierea ţării în categoria statelor cu risc scăzut pentru investiţii.

Această îmbunătăţire a ratingului – alături de decizii similare ale altor agenţii de rating - a ajutat România să se împrumute mai ieftin pe pieţe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Fitch,
ratingul de ţară,
negativa,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.