V. Popescu: Pe termen scurt, România nu va fi afectată de scăderea drastică a preţului petrolului
Pe termen scurt, România nu va fi afectată de scăderea drastică a preţului petrolului din Statele Unite, este de părere ministrul Economiei, Virgil Popescu. Însă, economia globală va fi influenţată negativ de faptul că SUA nu reuşesc să vândă petrolul la un preţ corect.
„Pe termen scurt, România nu va fi afectată de scăderea drastică a preţului petrolului din Statele Unite. În acest moment, consumăm foarte mult petrol din producţia internă ceea ce face ca economia noastră să nu fie încă influenţată de criza petrolului din Statele Unite”, scrie ministrul pe Facebook.
În opinia lui Virgil Popescu, situaţia este îngrijorătoare pentru că economia globală va fi influenţată negativ de faptul că SUA nu reuşesc, în momentul de faţă, să vândă petrolul la un preţ corect.
„Un preţ corect pe piaţă ne arată că o economie funcţionează optim”, notează Popescu.
Preţul petrolului american a scăzut la un nivel nemaivăzut din 1999, pe fondul reducerii cererii, barilul de West Texas Intermediate (WTI), referinţa pentru SUA, ajungând la 15,65 dolari ( -14%) în tranzacţiile din Asia, luni, a anunţat BBC. Piaţa petrolului suferă o presiune intensă în timpul pandemiei, din cauza scăderii cererii şi a epuizării capacităţilor de depozitare.
Industria petrolului s-a confruntat şi cu lupta între producători pentru cote de piaţă. La începutul acestei luni, membrii OPES şi aliaţii săi au convenit în sfârşit un acord pentru a reduce producţia globală cu aproximativ 10%, o valoare record.
Dar unii analişti au spus că reducerile nu sunt suficient de mari pentru a face diferenţa. „Nu a durat mult până când piaţa a admis că acordul OPEC + nu va fi, în forma sa actuală, suficient pentru a echilibra piaţa petrolului”, spune Stephen Innes, strateg principal la Axicorp.
Între timp, îngrijorarea continuă să crească şi din cauza faptului că SUA vor rămâne fără capacitate de depozitare, stocurile de la Cushing, principalul punct de livrare în SUA pentru petrol, crescând cu aproape 50% de la începutul lunii martie, potrivit ANZ Bank.
Petrolul Brent, etalonul folosit de Europa şi de restul lumii, a avut o evoluţie mai temperată, coborând cu 0,8% la 27,87 dolari pe baril.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro