Franţa se află în criză politică: Căderea Guvernului Barnier declanşează volatilitate economică şi provoacă un şoc pe pieţele europene. Obligaţiunile franceze suferă o uşoară creştere, în ciuda incertitudinii politice

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 05 decembrie 2024 61 afişări

Franţa se află în criză politică: Căderea Guvernului Barnier declanşează volatilitate economică şi provoacă un şoc pe pieţele europene. Obligaţiunile franceze suferă o uşoară creştere, în ciuda incertitudinii politice

Obligaţiunile franceze au înregistrat o creştere modestă, deşi investitorii se pregătesc pentru o perioadă de volatilitate prelungită după căderea guvernului condus de Michel Barnier, raportează Bloomberg.

Pieţele anticipaseră această schimbare, iar obligaţiunile franceze pe 10 ani şi-au continuat avansul joi, reducând randamentul la 2,88%. Diferenţa de randament dintre obligaţiunile franceze şi cele germane, considerate mai sigure, s-a redus la 81 de puncte de bază. În acelaşi timp, euro s-a apreciat cu 0,3%, ajungând la 1,0542 dolari, performând mai bine decât majoritatea valutelor din Grupul celor 10.

Tensiunile politice s-ar putea prelungi, după ce o dispută legată de bugetul pentru anul viitor a dus la iniţierea unei moţiuni de cenzură împotriva administraţiei Barnier. Moţiunea a fost sprijinită de Marine Le Pen, lidera extremei drepte, şi de o coaliţie de stânga. În urma acestei situaţii, preşedintele Emmanuel Macron trebuie să desemneze un nou prim-ministru capabil să promoveze bugetul pentru 2025 într-un parlament profund divizat.

„Ne aşteptăm la o perioadă de incertitudine şi volatilitate accentuată”, a declarat Marie Jacot, CEO al Edmond De Rothschild Asset Management France, într-un interviu pentru Bloomberg TV.

„Credem că preşedintelui Macron îi va fi extrem de dificil să continue să guverneze.”

Deocamdată, guvernul demisionar va rămâne în funcţie cu titlu interimar, evitând astfel o paralizare completă a administraţiei, similară situaţiilor de blocaj bugetar din SUA. Odată ce va fi numit un nou prim-ministru, acesta va propune un cabinet, care va fi validat de preşedinte, urmând să prezinte parlamentului un nou proiect de buget pentru 2025.

Bugetul iniţial propus de guvernul Barnier includea măsuri fiscale în valoare de 60 de miliarde de euro, ce combinau creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli, cu scopul de a reduce deficitul la 5% din PIB până în 2025. În prezent, deficitul este estimat să depăşească 6% din PIB, dublul limitei impuse de normele Uniunii Europene.

„Suntem pesimişti în privinţa perspectivelor deficitului francez”, a declarat Alex Everett, manager de investiţii la abrdn. „Lipsa de decizii şi progresul insuficient în direcţia sustenabilităţii fiscale ar putea determina creşterea diferenţei de randament între obligaţiunile franceze şi cele germane spre 100 de puncte de bază.”

Actuala criză politică din Franţa îşi are rădăcinile în luna iunie, când preşedintele Macron a convocat alegeri legislative anticipate, care au dus la un parlament blocat. De atunci, euro a înregistrat o scădere semnificativă, iar spread-ul obligaţiunilor franceze aproape s-a dublat, ajungând recent la 90 de puncte de bază, cel mai ridicat nivel din timpul crizei datoriilor suverane din zona euro.

„Situaţia actuală din Franţa agravează dificultăţile economice pentru ţară şi pentru Uniunea Europeană în ansamblu”, a afirmat Bill Campbell, manager de portofoliu la DoubleLine Capital.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.