Grădiniţele private cer redeschiderea din 15 iunie. „Lipsa de răspuns a autorităţilor nu face decât să agraveze situaţia actuală. Pierdem sediile, pierdem angajaţii buni, pierdem copiii. De noi sunt legate şi firmele de catering pentru copii, firmele care organizau excursii, tabere.“

Autor: Ramona Cornea Postat la 05 iunie 2020 934 afişări

Proprietarii grădiniţelor pri­vate cer autorităţilor să le permită să reia activitatea de pe 15 iunie şi să comunice clar ce au pregătit pentru perioada viitoare în ceea ce îi priveşte.

Grădiniţele private cer redeschiderea din 15 iunie. „Lipsa de răspuns a autorităţilor nu face decât să agraveze situaţia actuală. Pierdem sediile, pierdem angajaţii buni, pierdem copiii. De noi sunt legate şi firmele de catering pentru copii, firmele care organizau excursii, tabere.“

Proprietarii grădiniţelor pri­vate cer autorităţilor să le permită să reia activitatea de pe 15 iunie şi să comunice clar ce au pregătit pentru perioada viitoare în ceea ce îi priveşte.

„Încă de pe data de 16 martie reprezentanţii centrelor educaţionale din privat au înaintat o petiţie şi o scrisoare către autorităţi. Pe data de 8 mai a venit o scrisoare deschisă în care Ministerul Educaţiei a confirmat că centrele educaţionale, creşele şi afterschoolurile nu fac parte din re­ţeaua şcolară a unităţilor de învăţă­mânt de stat şi privat. Toate posturile de televiziune vorbesc despre re­deschi­derea unităţilor educaţionale private, dar nimic concret. Deschi­derea noastră depinde de guvern, primării şi poliţie“, a declarat pentru ZF Raluca Niţă, director educaţional al grădiniţei private Schnuffelgarten.

Vicepremierul Raluca Turcan a spus anterior că există posibilitatea ca grădiniţele private să se redeschidă de pe data de 15 iunie pentru activităţi educaţionale.

„În sistemul privat, aceste instituţii pot să îşi dezvolte diferite forme de activităţi educaţionale, de tip after school, cursuri de zi, programe de pregătire. Evident, toate acestea vor fi analizate şi în funcţie de situaţia epidemiologică. Dacă vom lua decizia să permitem desfăşurarea unor astfel de activităţi educaţionale după

15 iunie va fi cu respectarea regulilor, ele se vor putea desfăşura cu distanţare socială, cu reducerea numărului de participanţi“, spunea Raluca Turcan pentru Mediafax.

Directorul educaţional al grădiniţei private Schnuffelgarten afirmă că unităţile educaţionale private, creşele, afterschoolurile, centrele de vară au posibilitatea de a redeschide în condiţii de siguranţă atât pentru copii, cât şi pentru personal. „Sediile centrelor private funcţio­nau şi până acum cu 7-10 copii pe grupă, în niciun caz 25-30. Putem lua măsuri să avem mai puţini copii în grupă şi să reluăm activitatea din 15 iunie. Noi suntem deja pregătiţi. Am luat măsuri stricte de funcţionare. Cerem redeschiderea pentru că suntem pregătiţi să facem asta şi va fi şi un exerciţiu pentru reluarea activităţilor în septembrie“, spune Raluca Niţă.

Ea spune că lipsa de răspuns a autorităţilor nu face decât să agraveze situaţia actuală în care se află grădiniţele private şi părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii.

„Cunosc părinţi care îşi iau deja copiii la muncă, vecine chemate în casă ca să stea cu cei mici, organizare de grupuri cu 3-4 copii acasă la familii şi stau prin rotaţie, inclusiv centre care stau cu cheia în uşa şi funcţionează fără bază legală. Părinţii nu mai pot sta acasă, bunicii sunt departe sau sunt cu factor de risc, bonele sunt mai scumpe decât o creşă/grădiniţă“, explică Raluca Niţă.

Personalul grădiniţei private este în şomaj din 16 martie, iar directorul educaţional se teme că va pierde angajaţii, dacă vor fi nevoiţi să deschidă în septembrie. „Nu putem sta fără să muncim 6 luni de zile. Vom pierde tot personalul, greu format. Vom ajunge să redeschidem în septembrie şi să angajăm pe cine apucăm, astfel vom avea de pierdut în privinţa calităţii actului educaţional.“

Mai mult, proprietarii spaţiilor unde funcţionează grădiniţele nu pot aştepta şase luni până să primească banii pe chirie.

„Avem probleme cu proprietarii, nu acceptă neplata chiriei şi dacă unii dintre ei sunt înţelegători pentru una sau două luni, nu au cum să facă asta şase luni până în septembrie. Pierdem sediile, pierdem angajaţii buni, pierdem copiii. Mulţi deja au închis. Mulţi nu au putere financiară nici să redeschidă. De noi sunt legate şi firmele de catering pentru copii, firmele care organizau excursii, tabere, ieşiri, toţi colaboratorii noştri“, concluzionează Raluca Niţă.

Asociaţia Şcolilor Particulare din România (ASP) afirmă că între 30% şi 50% dintre grădiniţele private sunt acum în pericol. În România sunt 1.560 de unităţi particulare de învăţă­mânt, dintre care 46% sunt la nivel preşcolar – adică grădiniţe şi creşe, 14% sunt instituţii de învăţământ primar şi 11% sunt instituţii de învăţământ liceal, conform datelor de pe site-ul Asociaţiei Şcolilor Particulare. Aproape 33% dintre unităţile particulare de învăţământ sunt în Bucureşti, conform aceleiaşi surse.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.