Guvernele lumii se raliază împotriva proiectului Libra al Facebook: Nu putem accepta proiectul Libra al Facebook fără să impunem reguli stricte
Proiectul de monedă digitală numit Libra anunţat de Facebook împreună cu un consorţiu de companii nu poate fi acceptat la nivel global fără un set de reguli stricte, apreciază Bruno Le Maire, ministrul de Finanţe din Franţa, citat de CNBC.
Proiectul de monedă digitală numit Libra anunţat de Facebook împreună cu un consorţiu de companii nu poate fi acceptat la nivel global fără un set de reguli stricte, apreciază Bruno Le Maire, ministrul de Finanţe din Franţa, citat de CNBC.
Planul Facebook de a lansat o monedă digitală a fost criticat dur de guvernele lumii, inclusiv de Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei americane şi de preşedintele FED, banca centrală americană, Jerome Powell.
În interviurile dinaintea summit-ului G7, unde se întâlnesc şapte dintre cei mai puternici miniştri ai Finanţelor din lume, Le Maire a spus că Libra naşte îngrijorări serioase cu privire la spălarea de bani şi finanţarea terorismului.
„Aş spune că este vorba înainte de toate de suveranitate. Ai state, Franţa, Germania, Italia, SUA – toate state suverane cu monede suverane: euro, dolar, şi aşa mai departe, iar aceste monede se conformează unor reguli foarte stricte. Nu putem accepta o nouă monedă fără aceleaşi reguli, fără aceleaşi angajamente şi fără aceleaşi obligaţiii”, spune Bruno Le Maire.
În încercarea de a adresa o parte dintre îngrijorările guvernelor, Facebook a anunţat că agenţia de protecţie a datelordin Elveţia va supraveghea protecţia datelor în acest proiect. Cu toate acestea, presa internaţională a descoperit că Facebook nu a luat de fapt legătura cu reglementatorul elveţian.
Compania Facebook a anunţat deja de mult timp mai multe planuri care ar necesita o monedă de schimb în cadrul platformelor sale.
Mai mult, Facebook vrea să capitalizeze pe cei 1,7 miliarde de oameni care nu sunt incluşi în sisteme financiare globale, adică 31% din populaţia planetei. Astfel, compania vinde ideea că este suficient un cont gratuit de Facebook pentru a fi inclus în sistemele financiare.
În cadrul proiectului prezentat drept Libra, compania lui Mark Zuckerberg promite să rezolve problema transferurilor de bani scumpe încât în anumite cazuri, intermediarii tranzacţiilor percep chiar şi 10% ca taxe. Practic, proiectul ar trebui să aducă transferuri de bani fără comision, sau cu un comision mult mai redus, dar cu o viteză mult mai mare.
De la Marketplace-ul deja existent în Facebook, şi până la opţiunile de transfer de bani care au fost anunţate pentru Messenger sau WhatsApp, şi chiar până la marketplace-ul pe care vrea să îl creeze în Instagram, compania creată de Mark Zuckerberg are nevoie de o monedă de schimb.
Însă idea principală din spatele unei astfel de monede digitale este stabilitatea. Astfel, Facebook a anunţat că ceea ce lansează ei va fi un stablecoin.
Faţă de restul monedelor digitale din piaţă, precum bitcoin, ethereum sau xrp, unde valoarea monedei este dată de tranzacţiile din piaţă şi de cantitatea de monede date spre tranzacţionare, monedele stabile (n.r: stablecoin), au valoarea strâns legată de ceva mai puţin volatil decât tranzacţionarea.
Un exemplu de stablecoin care există deja de câţiva ani este USD-T. Astfel, moneda Tether are valoarea legată de valoarea dolarului american şi fluctuează doar în funcţiile de fluctuaţiile acestuia raportat la piaţa monetară. Valoarea în sine a monedei gravitează constant în jurul valorii de 1 dolar.
În ceea ce priveşte strategia Facebook de a menţine valoarea monedei stabilă, compania are un plan care ar putea să transforme gigantul lui Mark Zuckerberg într-un jucător important pe scena datoriilor guvernamentale.
Mai exact, Facebook vrea să menţine valoarea Libra printr-un sistem bazat pe depozite bancare şi obligaţiuni guvernamentale pe termen scurt. Astfel, compania alege instrumentele percepute ca având cel mai scăzut grad de risc din piaţă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro