Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care ar urma să fie majorat cu 1,05 mld.lei

Autor: Iulia Kelt Postat la 19 septembrie 2024 7 afişări

Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care ar urma să fie majorat cu 1,05 mld.lei

Guvernul scoate la consultare publică ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2024, informează Ministerul Finanţelor.

Conform noilor prevederi, bugetul pentru asigurările sociale de stat ar urma să fie majorat cu 1,05 miliarde lei, iar sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu aproximativ 14,7 milioane lei. Totodată, ar urma să fie alocate fonduri suplimentare pentru plata salariilor angajaţilor din companiile aflate în insolvenţă.

Ordonanţa are ca scop ajustarea fondurilor alocate, în funcţie de execuţia bugetară şi de evoluţia indicatorilor economici din primele şapte luni ale anului.

Printre principalele măsuri se numără alocarea suplimentară de fonduri pentru recalcularea pensiilor, conform Legii nr. 360/2023, şi pentru plata indemnizaţiilor de şomaj până la sfârşitul anului.

Mai mult decât atât, sunt suplimentate fondurile pentru asigurarea desfăşurării în condiţii optime a activităţii caselor judeţene de pensii şi a agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

La bugetul asigurărilor sociale de stat prin proiectul de act normativ se propune: a) majorarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat cu suma de 1.053.070 mii lei, prin :

- majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu 1.041.492 mii lei datorată majorării veniturilor curente cu suma de 3.495.279 mii lei şi diminuării subvenţiei acordate de la bugetul de stat cu 2.453.787 mii lei;

- majorarea veniturilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu suma de 11.578 mii lei.

Majorarea veniturilor curente este influenţată de:

• evoluţia pozitivă a fondului brut de salarii pe total economie,

• evoluţia încasărilor aferente contribuţiei de asigurări sociale,

• includerea de 2.160 milioane lei, parte componentă a impactului de 7.900 milioane lei, evidenţiat la fundamentarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.