Haos în sistemul de Sănătate. Guvernul „cârpeşte” bugetul Sănătăţii şi alocă noi bani până la final de an însă incertitudinea pentru 2024 rămâne
Lipsa banilor din sistemul de Sănătate a dus la o situaţie fără precedent în spitale, unde pacienţii sunt puşi să plătească inclusiv materiale sanitare pentru operaţii. Există probleme la achiziţia de medicamente, iar tratamente cum ar fi imunoterapia sunt amânate pentru că sunt prea scumpe.
♦ Guvernul a mai „cârpit” bugetul Sănătăţii cu încă 3,5 mld. lei, în situaţie de criză majoră ♦ „Este o situaţie fără precedent, este haos”, spun reprezentanţii pacienţilor ♦ „Nu e bine”, „nu ştim ce va fi din ianuarie” – declară şi managerii.
Lipsa banilor din sistemul de Sănătate a dus la o situaţie fără precedent în spitale, unde pacienţii sunt puşi să plătească inclusiv materiale sanitare pentru operaţii. Există probleme la achiziţia de medicamente, iar tratamente cum ar fi imunoterapia sunt amânate pentru că sunt prea scumpe. CNAS nu a primit nici jumătate din suma cerută pentru a stabiliza balanţa, iar managerii nu au un plan de acţiune.
„Am reuşit să dăm salariile, să vedem ce urmează. Nu e bine, dar nu am noutăţi faţă de situaţia de până acum”, a răspuns scurt dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.
Recent, guvernul, prin Ministerul de Finanţe, a dat mai multe ordonanţe de urgenţă prin care urmăreşte plafonarea cheltuielilor bugetare din 2023, cu scopul să se încadreze în ţinta de deficit bugetar. Măsurile au fost criticate atât de mediul de afaceri, cât şi de bugetari, spitalele fiind printre instituţiile afectate, pentru că nu mai primesc finanţare pentru investiţii din partea autorităţilor locale.
Măsura blocării cheltuielilor de la buget pentru a se încadra în deficitul bugetar opreşte astfel şi investiţiile europene. Mai mult, 2023 este finalul de exerciţiu financiar multianual 2014-2020, astfel că banii europeni necheltuiţi în aceşti 10 ani se vor pierde definitiv.
„Situaţia este complexă. Nu putem identifica problemele pentru că noi ne bazăm pe ce am acumulat până acum. Deocamdată s-au plătit salariile. În momentul acesta, nici noi nu am avea bani pentru medicamente, dar le avem deja. Acum, nu ştiu exact ce va fi peste o lună. Este greu să facem o previziune asupra a ce va urma. Pe noi ne încurcă mai mult legea cu restucturarea serviciilor, cea care lasă pe termen lung urmări. Am înţeles că ordonanţa a fost dată până la 1 ianuarie 2024, să nu se adâncească deficitul bugetar şi fiecare să consume ce a acumulat”, a spus şi Alexandru Ulici, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală.
„Pacienţii sunt puşi să-şi plătească multe dintre materialele sanitare în intervenţiile chirurgicale, inclusiv ac şi aţă. Problema majoră a pornit de la bani. Toata lumea vrea bani, dar nu se măsoară eficienţa serviciilor. Sunt amânaţi pacienţi cu cancer. Se anunţă luni şi mai grele, la medicii de familie nu sunt plătite salariile”
Emanuel Ungureanu, deputat USR şi una dintre cele mai prezente voci în sistemul sanitar, a explicat că furnizorii de materiale ai spitalelor sunt neplătiţi de patru luni în unele situaţii, iar problemele încep să apară inclusiv la achiziţiile de biocide, substanţele care dezinfectează suprafeţele. Acest lucru vine deja pe un fond în care spitalele se luptă cu infecţiile nosocomiale.
„Pacienţii sunt puşi să-şi plătească multe dintre materialele sanitare în intervenţiile chirurgicale, inclusiv ac şi aţă. Problema majoră a pornit de la bani. Toata lumea vrea bani, dar nu se măsoară eficienţa serviciilor. Sunt amânaţi pacienţi cu cancer. Se anunţă luni şi mai grele, la medicii de familie nu sunt plătite salariile”, a spus Ungureanu.
Şi din partea pacienţilor sunt plângeri, mai ales că bolnavii de cancer, de exemplu, nu primesc la timp tratamente.
„Este un val de neajunsuri. Nu sunt bani, Ministrul Sănătătii nu ia atitudine. Este un haos total, este o situaţie fără precedent. Lipsesc iniţierile în tratamente salvatoare de vieţi, care sunt scumpe. Nu se mai fac iniţieri in imunoterapie. Programul naţional de oncologie e obligaţia Ministerului Sănătăţii, Casa e ordonator de credite. Ministerul Sănătăţii ne-a pasat catre Ministerul de Finanţe. Tu, ca ministru (Ministrul Sănătăţii – n.red.), nu ceri dreptul să funcţioneze sistemul?”, a spus şi Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Criza îi face pe politicieni să scoată bani pentru sănătate
Guvernul, prin vocea premierului Marcel Ciolacu, a anunţat o suplimentare a bugetului Sănătăţii cu încă 3,5 mld. lei pentru medicamente şi materiale şi
200 mil. lei pentru spitale. Acest lucru ar rezolva, susţine Ciolacu, problema din Sănătate până la final de an, în contextul în care situaţia a ajuns să fie una critică în prezent. Premierul a anunţat în şedinţa de guvern noi bani pentru sistemul medical, însă până vor ajunge la unităţile spitaliceşti, acestea se descurcă pe baza stocurilor deja realizate. Nu este clar însă ce se va întâmpla la început de 2024, când nevoile de finanţare vor fi la fel de mari.
„Astăzi ne asigurăm că sistemul de sănătate publică are finanţare asigurată până la sfârşitul anului. Alocăm 3,5 mld. lei pentru medicamente şi materiale sanitare, plus 200 mil. lei săptămâna aceasta pentru cheltuieli ale spitalelor. Săptămâna viitoare ministrul de finanţe va veni cu diferenţa pentru luna noiembrie de 196 mil. lei”, a spus Marcel Ciolacu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro