Haosul din mediul sanitar se mută în mediul de business. În mai puţin de cinci zile, din 24 în 29 septembrie, incidenţa COVID-19 a trecut de la 3 la mie la peste 6 la mie, pe fondul reacţiei lente şi fără soluţii clare a autorităţilor. „Este ca la război“ în spitale, iar antreprenorii nu ştiu pentru ce măsuri să se pregătească
Situaţia sanitară dramatică în care pacienţii sunt îngrijiţi pe holurile spitalelor în lipsa locurilor şi incidenţa de peste 6 la mie în mai multe oraşe şi localităţi generează o undă de şoc şi asupra mediului de business.
Situaţia sanitară dramatică în care pacienţii sunt îngrijiţi pe holurile spitalelor în lipsa locurilor şi incidenţa de peste 6 la mie în mai multe oraşe şi localităţi generează o undă de şoc şi asupra mediului de business.
De exemplu, potrivit legii, după 6 la mie incidenţă, businessurile din HoReCa trebuie închise. Antreprenorii din domeniu vor însă un dialog cu autorităţile pentru a putea funcţiona.
Valul patru al COVID-19 are o evoluţie mult mai rapidă şi agresivă faţă de celelalte, iar autorităţile au ignorat până acum semnalele de alarmă venite din partea specialiştilor.
„Nu răspunde nimeni la telefon, nu ştim nimic despre ce urmează să se întâmple. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic. Nu trebuie să facă autorităţile ce zicem noi, dar măcar să ne consulte“, afirmă Daniel Mischie, preşedintele HORA.
Sunt 120 de localităţi în România unde incidenţa a trecut de 6 la mie, în unele cazuri fiind chiar de 10-15 la mie. În marile judeţe, incidenţa a crescut brusc, de la sub 1 la mie la începutul lui septembrie la peste 6 la mie în prezent în Bucureşti, Ilfov, Timiş.
În alte state, autorităţile au impus certificatul de vaccinare încă din august, cum este cazul Franţei, de exemplu, unde numărul cazurilor noi de COVID-19 a scăzut în luna septembrie, ajungând la o medie de 5.000-6.000 de cazuri zilnice. În România, în septembrie numărul cazurilor a crescut, iar medicii avertizează că situaţia nu va fi uşoară.
„Mă gândesc ce va fi în 2-3 săptămâni, acest trend ascendent s-a întâmplat şi în celelalte valuri. Vom ajunge la situaţia cu ambulanţe care nu mai au loc în curte, care fac cozi interminabile“, a spus Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş, la evenimentul ZF Health & Pharma Summit.
În mai puţin de cinci zile, lucrurile au evoluat în direcţie negativă rapid, de la incidenţă de 3,7 la mie în 24 septembrie la 6,3 ieri.
Preşedintele Klaus Iohannis spunea pe 24 iunie că „a oprit pandemia“, după ce ritmul vaccinării împotriva COVID-19 scăzuse semnificativ. „Campania (de vaccinare – n.red.) a fost un succes, practic am oprit pandemia. Faptul că avem aşa puţine cazuri – nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Cum ar fi să vaccinăm puţină lume şi să ne trezim în octombrie cu al patrulea val?“, se întreba Iohannis în iunie. Astăzi, ne aflăm chiar în scenariul expus de şeful statului.
Iar conform legii, restaurantele se închid total dacă localitatea ajunge la incidenţa de
6 la mie, cum este cazul mai multor localuri din Timişoara, de exemplu. Antreprenorii cer folosirea certificatului de vaccinare, aşa cum este utilizat deja în alte state din vestul Europei. Jucătorii din industria restaurantelor şi barurilor, care generează anual 13 mld. lei, spun însă că nu pot avea dialog cu autorităţile care stabilesc regulile pe care trebuie să le aplice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro