IMM-urile din Germania, faimoasele Mittelstand-uri care reprezintă 97% din exporturile ţării, se revoltă în faţa unei fuziuni între Commerzbank şi Deutsche Bank

Autor: Alex Ciutacu Postat la 19 februarie 2019 127 afişări

IMM-urile din Germania, faimoasele Mittelstand-uri care reprezintă 97% din exporturile ţării, se revoltă în faţa unei fuziuni între Commerzbank şi Deutsche Bank

Cele mai mari două asociaţii de business pentru IMM-uri din Germania au anunţat public că se opun unei potenţiale fuziuni între Deutsche Bank şi Commerzbank, argumentând că o astfel de decizie de business ar afecta competitivitatea pentru finanţarea sectorului, potrivit Reuters.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a respins zvonurile care circulă în presa internaţională cu privire la presiunea exercitată de guvern asupra celor două bănci pentru o posibilă fuziune înainte de luna mai, numindu-le „speculaţii”.

Cu toate acestea, adjunctul său, Joerg Kukies, a declarat pentru ziarul german Sueddeutsche Zeitung că cele două instituţii sunt vulnerabile şi expuse în faţa unor preluări din cauza capitalizărilor slabe la care au ajuns.

Mittelstand-urile nemţeşti, aşa cum sunt cunoscute IMM-urile din Germania, reprezintă 99% dintre companiile înregistrate în cea mai mare economie a Europei, şi reprezintă 97% din exporturile ţării şi angajază 60% din forţa de muncă.

„Cu cât există o competitivitate mai ridicată cu atât mai bine, prin urmare, nu vedem niciun motiv pentru ca cele două bănci să fuzioneze”, a declarat săptămâna trecută Reinhold von Eben-Worlee, şefa Asociaţiei Businessurilor de Familie.

Mario Ohoven, preşedintele Asociaţiei Germane pentru IMM-uri, a lansat observaţii similare săptămâna trecută ca răspuns la zvonurile cu privire la posibila fuziune dintre cei doi creditori.

„Când două bănci cu probleme se unesc nu există nicio garanţie că rezultatul va fi o instituţie economică puternică. Pe scurt, dacă punem două entităţi şchioape împreună nu vom obţine un Campion European”, spune Ohoven.

Atât Eben-Worlee cât şi Ohoven au declarat pentru sursa citată că băncile stabile cu o amprentă internaţională sunt cele de care are nevoie economia germană pentru a rămâne o forţă internaţională.

Deutsche Bank este considerată una dintre cele mai importante bănci din sistemul finbanciar global, alături de JPMorgan, Bank of America şi Citigroup.

Însă cea mai mare bancă din Germania s-a confruntat cu pierderi în ultimii trei ani, timp în care a pierdut cele mai bune rating-uri, a ratat testele de stres şi a fost implicată în scandaluri de spălare de bani, în timp ce Commerzbank este încă deţinută parţial de guvernul german după ce a fost salvată de stat în timpul crizei.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
economia germana,
motor,
fuziune

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.