Împărţirea dreptăţii în cazul Bookster contra edituri: val de reacţii la zece zile de la decizia Concurenţei de-a amenda şase companii active pe piaţa de carte
De zece zile, de când Consiliul Concurenţei a amendat şase companii active pe piaţa furnizării de carte pentru o „înţelegere anticoncurenţială“, acuzele s-au ţinut lanţ şi luările de poziţie au fost de multe ori agresive, semn că amenda şi intervenţia Concurenţei nu a făcut decât să agite apele într-o situaţie care se zbate de mai mulţi ani să găsească soluţii, inclusiv în instanţă.
♦ România este codaşă în UE în ceea ce priveşte consumul de carte. Piaţa de carte ajunge la 100 de mil. euro anual ♦ De-a lungul timpului, „Bookster“, brandul cunoscut de tot mai mulţi corporatişi, s-a plimbat prin diverse companii şi asociaţii.
De zece zile, de când Consiliul Concurenţei a amendat şase companii active pe piaţa furnizării de carte pentru o „înţelegere anticoncurenţială“, acuzele s-au ţinut lanţ şi luările de poziţie au fost de multe ori agresive, semn că amenda şi intervenţia Concurenţei nu a făcut decât să agite apele într-o situaţie care se zbate de mai mulţi ani să găsească soluţii, inclusiv în instanţă.
Singura voce care s-a delimitat clar de acest subiect este cea a actualului acţionar al brandului Bookster.
„Bookster Experience SRL, companie parte a grupului OCTRA, este o societate care acţionează ca intermediar între biblioteci şi oamenii care iubesc lectura. Nu avem astăzi nicio legătură cu Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii. Noi am cumpărat brandul acum aproximativ 4 ani. Drept urmare, nu avem nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor şi investigaţia derulată de Consiliul Concurenţei“, a fost precizarea transmisă de oficialii Bookster Experience, companie controlată de holdingul deţinut de Octavian Radu, ce a cumpărat brandul Bookster.
Oficialii companiei au mai precizat că astăzi platforma online Bookster nu este o bibliotecă, ci doar conectează bibliotecile cu persoanele care doresc să acceseze opere literare. „Similar platformelor dedicate altor bunuri şi servicii, cum ar fi eBay, Amazon Marketplace, oferim bibliotecilor spaţiul digital pentru a-şi expune colecţiile de opere literare, într-un mod uşor accesibil potenţialilor cititori – similar unui catalog online“
Compania care deţine astăzi brandul Bookster este Bookster Experience, care a finalizat anul trecut cu afaceri de 21,9 milioane de lei şi profit net de 5,4 mil. lei, potrivit mfinante.ro. Contactat de ZF, antreprenorul Octavian Radu a răspuns printr-un SMS că analizează oportunitatea unei conferinţe de presă.
În trecut, când Bookster era deţinut de antreprenorul Bogdan Georgescu, platforma era gestionată de firma Development Consulting SRL şi Asociaţia „Educaţie pentru toţi copiii“. Datele publice arată că firma Development Consulting a avut afaceri de 442.000 lei anul trecut şi pierderi de 673.000 lei. În 2020 raporta o cifră de afaceri de 2,4 mil. lei afaceri şi un profit net 735.000 lei.
Pe de altă parte, Bogdan Georgescu, fondatorul Bookster, a explicat, într-un punct de vedere transmis presei, că motivaţia reală a editurilor sunt banii. „Cele mai mari edituri din România au solicitat ca Bookster să le plătească lor taxa pentru drepturile de autor împrumutul public pe care Bookster o plătea către organismele de gestiune colectivă.“
Mai mult, se preciza că biblioteca Bookster a fost înfiinţată legal pe baza unei autorizaţii emise de Ministerul Culturii în 2013. Biblioteca Bookster a plătit taxa pentru drepturile de autor pentru fiecare carte împrumutată până la încetarea activităţii la 1 aprilie 2022. Conform legii, plata taxei pentu drepturile de autor s-a făcut către organismele de gestiune colectivă (CopyRo şi Opera Scrisă).
Deşi problemele erau vechi între Bookster şi edituri, cele mai multe reacţii a stârnit decizia Consiliului Concurenţei, pe care atât editurile cât şi librăriile o contestă.
„Vom contesta decizia. Relaţia noastră cu Bookster a încetat în momentul în care Bookster nu a mai plasat comenzi la noi, dar în 2021 ne-am trezit cu această reclamaţie că refuzăm să livrăm cărţi. (...) Oricine vroia o carte de la Humanitas o găsea şi online şi fizic, în toate librăriile din ţara asta. Să faci o reclamaţie că nu ai acces la titlurile Humanitas este o aberaţie. Audierile de la Concurenţă au fost o formalitate, nu a contat punctul nostru de vedere“, a spus la ZF LIVE Ionuţ Trupină, director la Librăriile Humanitas, una din companiile amendate.
Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,9 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială. Companiile care au primit amenzi sunt Librăriile Cărtureşti (firma Direct Client Services), o amendă de 3,8 milioane de lei, Librăriile Humanitas (582.362 lei), Curtea Veche Publishing (422.220 lei), Nemira Publishing House (324.636 lei), Publica Com (174.000 lei), Asociaţia Editorilor din România (AER), 115.696 lei.
Oficialii librăriilor Cărtureşti, companie care a primit cea mai mare amendă, au transmis ieri că este un abuz greu de conceput. „Contrar a ceea ce susţine Consiliul Concurenţei, Cărtureşti nu a avut nicio pretenţie de la Bookster, nu a fost parte din procesul intentat de către edituri şi Asociaţia Editorilor din România împotriva Bookster, nu a fost consultat în această privinţă, nu a asistat în vreun fel acest demers şi nu a avut cunoştinţă de el până la momentul în care a devenit public“.
Şi Asociaţia Editorilor din România (AER) a respins acuzaţiile Consiliului Concurenţei cu privire la o presupusă participare la un cartel care viza eliminarea din piaţă a Bookster.
România este codaşă în UE în ceea ce priveşte consumul de carte, piaţa de carte se ridică la cel mult 100 de mil. euro, cu tot cu manuale şi auxiliare, potrivit unor jucători din piaţă.
Linkuri
https://www.zf.ro/companii/librariile-carturesti-reactie-dura-la-declaratiile-lui-bogdan-22471929
https://www.zf.ro/companii/scandalul-cartii-ia-amploare-seful-consiliului-concurentei-intra-22469068
https://www.zf.ro/companii/editura-nemira-suntem-dezamagiti-ca-in-ciuda-dovezilor-si-22466795
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro