Încă o ţară se prăbuşeşte, după Turcia şi Argentina. Moneda acesteia s-a depreciat la minimul ultimilor 20 de ani faţă de dolar
Rupia indoneziană s-a depreciat dincolo de pragul de 15.000 per dolar pentru prima dată în ultimii 20 de ani, în contextul în care preţurile la petrol au explodat, iar preţurile activelor din Indonezia sunt modificate artificial de dezechilibrele din piaţă, potrivit Bloomberg.
Moneda s-a depreciat cu circa 10% anul acesta în contextul în care majorările de dobânzi ale americanilor au ajutat dolarul să rămână puternic, în timp ce deficitul de cont curent al Indoneziei a lăsat o economie descoperită şi expusă la haosul care a afectat Turcia şi Argentina.
Preţurile la petrolul crud s-au triplat din februarie 2016 până în prezent, şi odată cu ele au explodat şi costurile de import.
„Ţinând cont de majorările de dobânzi din SUA, de preţurile ridicate la petrol care alimentează deficitul comercial şi de un dolar care prinde avânt în ultimele zile, s-a dovedit difcil pentru banca centrală a Indoneziei să menţină nivelul la 15.000”, spune Khoon Goh, şeful cercetării pentru Australia and New Zealand Banking Group în Singapore. „Dacă sentimentul nu se îmbunătăţeşte, riscăm o depreciere până la nivelul de 15.200”.
Deprecierea rupiei indoneziene a continuat chiar dacă Bank Indonesia a încercat să intervină pentru a limita impactul. Banca centrală a crescut de cinci ori dobânda de referinţă din luna mai până în prezent pentru a proteja moneda.
Moneda a scăzut astăzi la 15.051 faţă de dolar, cel mai slab nivel înregistrat de la criza financiară asiatică din iulie 1998 până în prezent.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro