Infirmierele şi asistentele au încercat să se mobilizeze: “Haideţi, mai încoace, mai grupaţi. Haideţi nu vă prostiţi, veniţi încoace”

Autor: Ioana David Postat la 25 noiembrie 2013 92 afişări

La ora 09:30 la Spitalul Floreasca, “inima” sistemul medical de urgenţă din Capitală, greva medicilor era în plină dezfăşurare: maximum 35-40 de cadre medicale erau strânse la intrare, pentru a-şi exprima nemulţumirea vizavi de salariile scăzute, lipsa de personal şi condiţiile de lucru. Faţă în faţă cu aceştia se aflau jurnaliştii, în număr aproape similar.

Infirmierele şi asistentele au încercat să se mobilizeze: “Haideţi, mai încoace, mai grupaţi. Haideţi nu vă prostiţi, veniţi încoace”

La ora 09:30 la Spitalul Floreasca, “inima” sistemul medical de urgenţă din Capitală, greva medicilor era în plină dezfăşurare: maximum 35-40 de cadre medicale erau strânse la intrare, pentru a-şi  exprima nemulţumirea vizavi de salariile scăzute, lipsa de personal şi condiţiile de lucru. Faţă în faţă cu aceştia se aflau jurnaliştii, în număr aproape similar.

“Sunt aici pentru mărirea salariului. Câştig 700 de lei net pe lună inclusiv sporurile . Şapte nopţi în fiecare lună fac gărzi. Zilele lucrate de sâmbătă şi duminică nu sunt plătite. Suntem două infirmiere la opt săli de operaţie. Materiale nu avem. Vom merge înainte până se rezolvă aceste probleme”, spune o infirmieră care lucrează de şapte ani în spital.

Ea este una dintre cadrele medicale care s-au strâns la intrarea în spital (zona veche de primiri urgenţe) şi care au participat la greva de astăzi din intervalul 10:00 – 12:00, în care în spital au fost asigurate urgenţele. Cei strânşi aveau o cruce de lemn pe care scria “Sănătatea” dar şi o coroană de flori.

Cei prezenţi au strigat “Demisia”, “Vreau respect”, “Noi vrem să muncim în ţară. Nu vrem să plecăm afara” iar spre final “Astăzi plecăm însă nu cedăm”.

“De 15 ani lucrez aici şi am un salariu de 1.500 de lei. Vrem o viaţă mai bună, materiale pentru spital şi un Ministru care să fie medic. ÎI invitam şi pe ei să trăiască din salariul nostru. Ne pare rău pentru pacienţi, şi pe ei vrem să-i îngrijim însă nu avem cu ce”, spune o asistentă medicală care lucrează de 15 la Spitalul Floreasca.

Cei prezenţi au încercat să se mobilizeze, iar printre rânduri se putea auzi: “Haideţi mai încoace, mai grupaţi. Haideţi nu vă prostiţi, veniţi încoace”. 

Aproape de ora 10:00, când greva era programată să se termine, a venit şi un reprezentat al Federaţiei Sanitas, organizatorii acestui protest, care a remarcat în primul rând condiţiile “bune” în care se desfăşoară greva, deoarece la Spitalul Universitar de unde venea, protestatarii şi presa stăteau în curte instituţiei, în frig.

Spitalul Floreasca are peste 2.500 de angajaţi (date din 2010), şi este unul dintre cele mai mari spitale din România, cu 18 săli de operaţie în care au fost realizate aproximativ 10.000 de intervenţii (în 2011). Din discuţia cu cei prezenţi la grevă reieşea că ar fi infimiere sau asistente/asistenţi medicali. Nu este clar dacă au participat şi medici (nu purtau ecusoane pentru a putea fi identificaţi).

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, citat de Mediafax, că la greva de avertisment de luni au participat în general asistenţii medicali, moaşele şi infirmierele, şi că, deşi recunoaşte că au lefuri mici, nu înţelege de ce fac grevă acum şi nu au făcut în 2010, când au avut salariile reduse cu 25 la sută.

"La această manifestare participă, în general, asistenţii medicali, moaşele, infirmierele, şi pe bună dreptate, pentru că au lefuri mici. Dar nu înţeleg de ce fac acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25 la sută şi nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat", a spus Nicolăeascu.

Dintre medici, rezidenţii realizează cele mai mici venituri din sistemul sanitar, unde la vârful ierarhiei sunt medici care pot ajunge, oficial, şi la mii de euro net din munca la stat, la privat şi din diferite servicii de consultanţă.

în ultimii zece ani medicii nu au mai protestat vehement, însă în acest interval sumele alocate sănătăţii aproape s-au triplat, iar anul acesta Casa Naţională de Asi­gurări de Sănătate (CNAS) are cel mai mare buget din istorie, de peste 5 mld. euro.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, a spu anterior că dublarea salariilor medicilor rezi­denţi este cerinţa „preli­minară şi nenegociabilă“ a protestatarilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
infirmiere,
medici,
greva,
spitalul floreasca
/actualitate/infirmierele-si-asistentele-au-incercat-sa-se-mobilizeze-haideti-mai-incoace-mai-grupati-haideti-nu-va-prostiti-veniti-incoace-11720162
11720162
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.