Întrebarea la care salariaţii din privat trebuie să îşi răspundă în 2018
Marea întrebare pentru salariaţii din privat în 2018 esta dacă angajatorii vor mări sau nu salariile brute cu 22%. Efectele vor fi unele benefice pentru companii. Daniela Oprescu, tax director la KPMG explică efectele trecerii CAS şi CASS la angajat de la 1 ianuarie 2018.
Mutarea contribuţiilor pentru sănătate şi pensii în sarcina angajatului trebuie analizată simultan cu scăderea impozitului pe venit şi creşterea salariului brut, cele trei măsuri reducând cheltuielile companiilor, fără a afecta, teoretic, nivelul salariului net al angajatului, spune Daniela Oprescu, tax director KPMG, dar există încă semne de întrebare legate de modalitatea în care guvernul va aplica aceste măsuri, în special obligativitatea companiilor de a majora salariile brute.
„Mutarea aduce o simplificare a sistemului, reduce numărul de contribuţii, nivelul contribuţiilor, e mai simplu pentru companii. Dacă măsura se implementează simultan cu creşterea salariului brut cu 22,75% şi scăderea impozitului pe venit la 10%, nu va pierde nimeni, salariul net nu scade şi angajatorii rămân doar cu costul salariului brut“, a explicat Daniela Oprescu la ZF Live.
Practic, la un salariu net de 2.100 lei, brutul este 3.000 lei, iar adunând contribuţiile totale ale angajatorului cheltuiala totală a acestuia urcă la circa 3.700 lei. Astfel, pentru a da un salariu net de 2.100 lei, angajatorul plăteşte acum un plus de 75% din net.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro