Iranul începe să-şi demonteze centrifugele de îmbogăţire a uraniului
Iranul a început să demonteze centrifugele destinate îmbogăţirii uraniului, conform acordului privind limitarea programului nuclear pe care l-a încheiat cu şase mari puteri în iulie, a anunţat luni, într-o vizită la Tokyo, şeful Agenţiei iraniene pentru energie atomică, relatează Reuters online.
"Am început deja să luăm măsuri cu privire la eliminarea centrifugelor - cele suplimentare. Sperăm ca în două luni să fim în măsură să ne îndeplinim angajamentul", a declarat Ali Akbar Salehi, şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran (OEAI), pentru postul public NHK.
Postul îl citează pe Salehi, pe site, afirmând că este necesar să existe un "echilibru" în implementarea acordului, semnalând că Teheranul se aşteaptă ca toate sancţiunile impuse Iranului - aferente acestei etape de demontare a infrastructurii nucleare - să fie anulate rapid.
Potrivit acordului de la 14 iulie, Iranul urmează să-şi limiteze programul nuclear - sub supervizarea ONU - cu scopul de a oferi asigurări că acesta nu poate să fie folosit în vederea fabricării unei arme nucleare, în schimbul anulării sancţiunilor care au izolat Teheranul şi i-au paralizat economia.
Într-o evoluţie separată, care pare să confirme că Iranul a început să-şi implementeze partea de acord, 20 de membri conservatori ai liniei dure din cadrul Parlamentului iranian i-au trimis o scrisoare preşedintelui Hassan Rohani cu privire la dezactivarea centrifugelor la două uzine de îmbogăţire a uraniului - Natanz şi Fordo.
"Din nefericire, în ultimele două zile unii contractori au intrat la Fordo şi au început să demonteze centrifugele. Au spus că pot termina în două săptămâni", afirmă aceşti parlamentari, care se opun acordului, citaţi de Fars.
Cea mai înaltă autoritate din Republica islamică, liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei a aprobat acordul luna trecută, cu unele condiţii, însă parlamentarii afirmă că începerea implementării acordului atât de devreme este contrară directivelor acestuia.
Centrifugele se învârt la o viteză supersonică şi sporesc proporţia de izotopi fisionabili din uraniu. Uraniul slab îmbogăţit este folosit pentru alimentarea centralelor electrice - scopul declarat al Iranului -, dar poate furniza material pentru bombe atomice atunci când rafinat mai departe - lucrul de care Occidentul s-a temut că era obiectivul ascuns al Teheranului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro