Jumătate dintre judeţele ţării au sub zece medici infecţionişti pentru sute de mii de pacienţi. În total, sunt 700 de medici infecţionişti în toată ţara, în plină pandemie de COVID-19
Zeci de spitale funcţionează fără infecţionist sau cu un deficit major de personal în această specialitate medicală, iar problema lipsei medicilor în plină pandemie de COVID-19 pune şi mai mare presiune pe sistemul medical de stat, dincolo de numărul în creştere de cazuri de infectare cu noul virus.
♦ Doar 1% din totalul medicilor din România sunt infecţionişti, specialişti importanţi în tratamentul pacienţilor cu COVID-19 ♦ Sunt 20 de judeţe cu sub zece medici infecţionişti, iar cele mai afectate sunt Ialomiţa, Giurgiu, Mehedinţi ♦ Capitala adună 25% din totalul de medici infecţionişti din ţară.
Zeci de spitale funcţionează fără infecţionist sau cu un deficit major de personal în această specialitate medicală, iar problema lipsei medicilor în plină pandemie de COVID-19 pune şi mai mare presiune pe sistemul medical de stat, dincolo de numărul în creştere de cazuri de infectare cu noul virus.
Ilfov, Ialomiţa, Tulcea, Giurgiu, Mehedinţi sunt judeţele unde există un medic sau doi infecţionişti, specialişti vitali în buna gestionare a protocoalelor din spitale astfel încât să fie limitată răspândirea virusului, dar şi a tratamentului pacienţilor cu Covid. Datele sunt furnizate de Colegiul Medicilor din România (CMR), la solicitarea ZF, şi cuprind medicii cu drept de liberă practică, pe specialitatea de boli infecţioase.
„A crescut foarte mult necesarul, cu atât mai mult cu cât nu avem acoperire la nivel naţional, sunt încă spitale care nu au propriul infecţionist sau au eventual contracte de colaborare şi atunci este clar o nevoie crescută în acest domeniu“, a spus medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Militar Carol Davila din Bucureşti.
Sunt spitale care au găsit soluţii în cadrul altor secţii din spitale, cum ar fi cea de epidemiologie sau pneumologie, medicii specialişti din aceste ramuri ocupându-se de pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu noul virus.
„În momentul de faţă este o situaţie la nivel de ţară pentru că s-a suplimentat foarte mult nu-mărul de paturi. Avem patru medici infecţionişti încadraţi, avem şi medicul nostru epidemiolog din cadrul spitalului care şi-a luat specialitatea boli infecţioase. Din păcate în această perioadă nu avem cum să atragem alţi colegi pentru că toţi care au specialitatea într-un fel sau altul sunt blocaţi în alte spitale. Deocamdată stăm bine, noi ne asigurăm, dar creşte foarte mult numărul de cazuri, trebuie să suplimentăm numărul de paturi şi este mai greu de gestionat“, a spus pentru ZF Elena Bololoi, director de îngrijiri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta- Turnu Severin.
Mehedinţiul de altfel este la coada clasamentului privind numărul de medici infecţionişti, iar în Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu Severin s-a luat măsura ca medicii de la pneumologie să facă parte din echipa cu medicul de boli infecţioase. Judeţul Mehedinţi are 241.000 de locuitori, potrivit celor mai recente date.
„În această perioadă medicul infecţionist este vital pentru că de la momentul în care se prezintă un pacient cu suspiciune trebuie să fie consultat, testat de un medic de boli infecţioase, apoi se continuă conduit terapeutică în funcţie de diagnostic“, a mai spus Elena Bololoi.
Şi Brăila se confruntă cu un deficit de medici infecţionişti, doar patru medici infecţionişti asigurând asistenţa medicală, potrivit datelor CMR.
„În spital există patru medici de specialitate boli infecţioase şi un medic pediatru“, a transmis pentru ZF Mihaela Rasoveanu, managerul Spitalului Judeţean Brăila. Oficialul spitalului a răspuns că se descurcă „greu“ cu deficitul de medici pe această specializare.
Spitalul orăşenesc Găeşti de exemplu, unitate transformată recent în spital care preia doar pacienţi cu COVID-19, nu are medic infecţionist, din informaţiile din presa locală. În plus, spitalul funcţionează cu deficit de medici pe mai multe specialităţi.
La polul opus, marile centre universitare atrag ca un magnet medicii, iar Bucureşti de exemplu are un sfert din totalul medicilor infecţionişti din ţară, 180 de specialişti. Capitala este urmată de Cluj, Iaşi şi Timiş în topul celor mai bine pregătite zone cu medici infecţionişti.
De altfel, polarizarea din ramura bolilor infecţioase este o replică a diferenţelor dintre zone la tot ceea ce înseamnă sistem sanitar, de la număr de spitale, la număr de medici pe fiecare specialitate.
De unde vine deficitul de medici infecţionişti?
Din calculele ZF pe baza datelor disponibile, 1,1% din totalul de medici din România sunt infecţionişti, o specialitate medicală de care este însă nevoie permanent pentru a ţine sub control infecţiile, fie că este vorba de cele nosocomiale, fie că este cazul unei pandemii ca în situaţia actuală. În total, sunt 60.000 de medici în România, potrivit celor mai recente date de la Statistică.
Totuşi, organizarea sistemului medical nu a încurajat studentţii la medicină să aleagă această specialitate, secţiile de boli infecţioase fiind separate de spitale. În acest timp însă, nevoia de medici infecţionişi a crescut, lucru care a dus la acest deficit din prezent.
„Fiind specialităţi monodisciplinare, ele nu erau integrate din cauza contextului epidemiologic într-un spital pentru că erau acele boli contagioase şi era mai greu de creat circuite. A crescut necesarul de specialişti în boli infecţioase pentru că în momentul de faţă, conform legislaţiei, fiecare spital ar trebui să aibă măcar un medic infecţionist la 400 de paturi, integrat în serviciilor de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale“, a spus pentru ZF medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Carol Davila Din Bucureşti. În plus, mai explică medicul, specialitatea de boli infecţioase nu este dezvoltată în sistem privat, nefiind atractivă pentru studenţi, fiind o ramură a medicină complicată, aşa cum o arată şi actuala situaţie sanitară.
„România în mod particular are această specialitate de sine stătătoare pentru că în foarte multe ţări, inclusiv în Europa, specialitatea de boli infecţioase este cumva o supra-specializare din specialitatea de medicină internă. Nu poţi să faci ca atare boli infecţioase. Trebuie să faci medicină internă şi ulterior te poţi supra-specializa“, a mai spus medicul.
El a explicat că medicul infecţionist participă alături de ceilalţi specialişti în epidemiologie, management, terapie intensivă, pneumologie la crearea de circuite ale pacientului, de la primire, triaj. Tot specialistul infecţionist elaborează protocoalele locale de diagnostic şi tratament, se ocupă şi de monitorizarea şi tratamentul pacienţilor.
georgiana.mihalache@zf.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro