Kaspersky Lab preconizează schimbări majore în ameninţările cibernetice

Autor: Florin Casota Postat la 23 noiembrie 2015 144 afişări

Kaspersky Lab preconizează schimbări majore în ameninţările cibernetice

Experţii Kaspersky Lab consideră că în 2016 vom vedea o schimbare semnificativă în metodele de spionaj cibernetic. În primul rând, va fi o schimbare dramatică în modul în care sunt structurate şi operate ameninţările cibernetice de tip APT. Echipa de experţi preconizează o scădere a atacurilor “persistente” şi o creştere a programelor malware rezidente în memorie, fără fişier, care reduc urmele lăsate asupra sistemului infectat şi evită astfel, detecţia.

Previziunile Kaspersky sunt bazate pe expertiza membrilor GReAT (Global Research and Analysis Team), formată din 42 de experţi de top în securitate, provenind din toată lumea. Fiecare membru şi-a adus contribuţia.

“Pentru industria de securitate IT se anunţă un alt an cu evenimente care ne pun la încercare”, a declarat Marco Preuss, Head of European Research Center, la Kaspersky Lab, în deschiderea evenimentului. “Credem că, împărtăşind informaţii şi previziuni cu colegii noştri din industrie, precum şi cu guvernul, cu instituţii de aplicare a legii şi cu organizaţii din sectorul privat, împreună vom reuşi să preîntâmpinăm obstacolele care ne aşteaptă.”

De asemenea, se va vedea o creştere a refolosirii programelor deja existente, mai degrabă decât investiţii în noi programe de bootkit, rootkit şi programe malware personalizate.

Va creşte numărul “mercenarilor” cibernetici, pentru că tot mai multe părţi sunt interesate să obţină câştiguri din atacuri online. Este de aşteptat ca aceştia să-şi ofere expertiza în domeniul atacurilor oricui dispus să plătească şi să vândă terţilor interesaţi acces digital la informaţii despre victime cunoscute, ceea ce poate fi denumită o ofertă  tip “serviciu de acces la informaţii”.

Ameninţările pentru utilizatori vor creşte, de asemenea, în complexitate. Potrivit experţilor, atacurile de tip ransomware (care urmăresc să solicite o răscumpărare) se vor dezvolta cu troieni bancari şi vor ajunge şi în alte zone, cum ar fi dispozitivele cu OS X. În plus, sisteme alternative de plată ca ApplePay şi AndroidPay, precum şi bursele vor deveni tot mai des ţinte pentru atacuri cibernetice financiare.

În 2015, experţii Kasperksy Lab au constatat o creştere a fenomenului de DOXing, care presupune atacuri de expunere în public şi şantaj, pentru că toată lumea, de la hackeri activişti la state, a adoptat metoda dezvăluirii de fotografii personale, informaţii, liste de clienţi şi coduri, pentru a-şi umili victimele. Din păcate, compania se aşteaptă ca această practică să crească exponenţial în 2016.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/kaspersky-lab-preconizeaza-schimbari-majore-in-amenintarile-cibernetice-14896011
14896011
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.