Lovitură de teatru: Companiile de armament din SUA, Marea Britanie şi Turcia vor fi excluse din noul program de înarmare al Europei de 150 mld. dolari

Autor: Ştefan Stan Postat la 19 martie 2025 13 afişări

Lovitură de teatru: Companiile de armament din SUA, Marea Britanie şi Turcia vor fi excluse din noul program de înarmare al Europei de 150 mld. dolari

Companiile de armament din SUA, Marea Britanie şi Turcia vor fi excluse dintr-un nou program de finanţare al apărării UE, în valoare de 150 de miliarde de euro, dacă ţările lor de origine nu semnează pacte de apărare şi securitate cu Bruxelles-ul, potrivit FT. 

Fondul planificat, destinat ca capitalele europene să-l folosească pentru achiziţia de armament, va fi disponibil doar pentru companii de apărare din UE şi din ţări terţe care au semnat acorduri de apărare cu blocul comunitar, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene prezentate miercuri.

De asemenea, vor fi excluse orice sisteme de armament avansate asupra cărora o ţară terţă deţine „drept de control tehnologic” – adică impune restricţii privind construcţia, utilizarea anumitor componente sau controlul asupra utilizării finale a echipamentului.

Această prevedere ar exclude sistemul american de apărare antirachetă Patriot, fabricat de compania de apărare RTX, precum şi alte sisteme produse în SUA asupra cărora Washingtonul impune limite privind locurile în care pot fi folosite.

Această politică este o victorie pentru Franţa şi alte state care au cerut o abordare „Buy European” (Cumpără European) în ceea ce priveşte investiţiile în apărare ale continentului, pe fondul temerilor legate de fiabilitatea pe termen lung a SUA ca partener şi furnizor militar, generate de politicile fostului preşedinte Donald Trump.

Cel puţin 65% din costul produselor ar trebui cheltuit în UE, Norvegia şi Ucraina. Restul ar putea fi cheltuit pe produse provenite din ţări terţe care au semnat un pact de securitate cu UE.

„Avem această oportunitate reală de a consolida industria europeană de apărare,” a declarat Kaja Kallas, şefa diplomaţiei UE, adăugând că războiul din Ucraina a demonstrat importanţa de a deţine armament fără restricţii impuse din afara graniţelor. „În caz de criză, armata ta are nevoie de libertate deplină de acţiune.”

Marea Britanie a făcut eforturi intense pentru a fi inclusă în această iniţiativă, mai ales având în vedere rolul său cheie într-o „coaliţie de voinţă” europeană menită să întărească capacităţile de apărare ale continentului. Companiile britanice de apărare, precum BAE Systems şi Babcock International, sunt profund integrate în industria de apărare a unor ţări din UE, cum ar fi Italia şi Suedia.

Dacă ţări terţe precum SUA, Marea Britanie şi Turcia doresc să participe la această iniţiativă, vor trebui să semneze un parteneriat de apărare şi securitate cu UE.

Discuţiile dintre Londra şi Bruxelles privind un astfel de pact au început, dar au fost complicate de cerinţe pentru un acord mai amplu între UE şi Regatul Unit, care ar include şi subiecte sensibile, precum drepturile de pescuit şi migraţia.

„Lucrăm la un parteneriat în domeniul apărării şi securităţii cu Regatul Unit,” a spus Kallas. „Sper cu adevărat ca până la summitul [UE-Marea Britanie] din mai să avem rezultate... există înţelegerea că trebuie să facem mai mult şi să acţionăm împreună.”

Excluderea Marii Britanii şi a Turciei va crea mari probleme pentru companiile europene de apărare care au legături strânse cu producători sau furnizori din aceste pieţe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
armament

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Ne luăm adio de la săptămâna de lucru de cinci zile? Ce experimentează mai nou companiile din întreaga lume?