Lovitură pentru McDonald's pe cea mai mare piaţă: în SUA. Acţiunile scad abrupt cu 7% după ce autorităţile americane din sănătate au asociat epidemia mortală de E.coli cu burgerii lanţului de fast-food. Circa 15 mld. dolari se evaporă din capitalizarea companiei listată pe Wall Street

Autor: Liviu Popescu Postat la 23 octombrie 2024 30 afişări

Lovitură pentru McDonald's pe cea mai mare piaţă: în SUA. Acţiunile scad abrupt cu 7% după ce autorităţile americane din sănătate au asociat epidemia mortală de E.coli cu burgerii lanţului de fast-food. Circa 15 mld. dolari se evaporă din capitalizarea companiei listată pe Wall Street

Acţiunile McDonald's scad abrupt în premarket, deci înaintea deschiderii şedinţei, cu circa 7% după ce autorităţile americane din domeniul sănătăţii publice au asociat o epidemie mortală de E. coli care afectează 10 state cu hamburgerii Quarter Pounder ai lanţului fast-food, scrie Financial Times. Lanţul de fast-food pierde 15 mld. dolari din capitalizare la circa 200 mld. dolari, arată calculele ZF.

Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor au anunţat marţi că epidemia „gravă” de E. coli a infectat 49 de persoane, 10 dintre acestea fiind spitalizate, iar o persoană în vârstă a murit. Toate persoanele intervievate de autorităţile care investighează epidemia au susţinut că au mâncat de la McDonald's înainte de a se îmbolnăvi.

Agenţia de sănătate a anunţat că epidemia pare să fie legată de consumul produsului McDonald's Quarter Pounder, iar investigaţiile s-au axat pe ceapa proaspătă tăiată mărunt şi pe chiftelele de vită proaspete ca ingrediente suspectate de contaminare.

În tranzacţiile de după închiderea pieţei, acţiunile McDonald's au scăzut cu până la 9,6 %, reducând valoarea de piaţă cu până la 20 de miliarde de dolari, înainte de a-şi reveni, înregistrând o scădere de 5,8 %.

Cele mai multe persoane afectate de epidemie se aflau în statele americane Colorado şi Nebraska, a declarat CDC. McDonald's a declarat că a retras temporar vânzarea de Quarter Pounders în patru state, inclusiv Colorado, precum şi în părţi din alte opt state din Midwest şi sud-vestul SUA.

„Luăm foarte în serios siguranţa alimentară şi este lucrul corect de făcut”, a declarat Cesar Piña, responsabilul McDonald's pentru lanţul de aprovizionare din America de Nord, cu privire la decizia sa de a retrage produsele de pe rafturi, explicând că lanţul a luat această măsură «din prudenţă».

Piña a explicat că primele concluzii ale investigaţiei au legat focarul de ceapă tăiată mărunt de un singur furnizor, care deserveşte trei centre de distribuţie.

SUA este cea mai mare piaţă a McDonald's, cu peste 13.000 de magazine administrate şi francizate. Grupul fast-food a generat vânzări de aproape 26 de miliarde de dolari la nivel mondial în anul încheiat la sfârşitul lunii iunie.

Piña a adăugat că McDonald's „lucrează în parteneriat strâns cu furnizorii noştri pentru a reface aprovizionarea cu Quarter Pounder în următoarele săptămâni”, subliniind că alţi burgeri populari, inclusiv Big Mac, nu au fost afectaţi.

Una dintre cele 10 persoane spitalizate din cauza epidemiei a fost un copil care suferea de complicaţii în urma infecţiei cu E. coli, a declarat CDC.

Toate persoanele infectate în cadrul epidemiei au fost testate pozitiv pentru aceeaşi tulpină a bacteriei, cunoscută sub numele de „O157:H7”. CDC a făcut apel la toţi cei care suferă de simptome severe după ce au mâncat un sfert de berbec, inclusiv diaree, crampe stomacale, vărsături şi febră, „să apeleze la asistenţă medicală şi să spună furnizorului de servicii despre ceea ce au mâncat”.

Îmbunătăţirea standardelor de siguranţă alimentară a contribuit la eradicarea focarelor de E. coli în SUA, dar CDC estimează că aproape 100 000 de persoane se îmbolnăvesc de această bacterie în fiecare an, re

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
epidemie,
autoritati,
fast-food,
sanatate,
scadere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.