Managerii români din industria farma au înlocuit expaţi la conducerea unor multinaţionale puternice din piaţă
Elveţienii de la Roche şi francezii de la Sanofi din industria de medicamente, cehii de la A&D Pharma din distribuţie şi retailul de produse farmaceutice, dar şi elveţienii de la Affidea, din piaţa privată de sănătate au înlocuit expaţii de la conducere cu manageri români în ultimul an, marcat de pandemia de COVID-19.
♦ Companii cum sunt Roche, Sanofi, A&D Pharma şi Affidea, toate multinaţionale cu prezenţă în România, au ales români pentru a le conduce operaţiunile locale ♦ Mai puţine beneficii şi cunoştinţele românilor determină multinaţionalele să aleagă executivi locali, mai ales în contextul pandemiei, spune Sorina Faier, managing partner în cadrul companiei de executive search Elite Searchers.
Elveţienii de la Roche şi francezii de la Sanofi din industria de medicamente, cehii de la A&D Pharma din distribuţie şi retailul de produse farmaceutice, dar şi elveţienii de la Affidea, din piaţa privată de sănătate au înlocuit expaţii de la conducere cu manageri români în ultimul an, marcat de pandemia de COVID-19.
Trendul este unul în creştere în rândul companiilor farma, care se remarcă prin constanţă în structurile de conducere în ultimii ani. Există de asemenea multe companii internaţionale din industria de sănătate care au mizat pe conducere românească de zeci de ani.
„Managerii locali s-au dezvoltat foarte mult de-a lungul timpului. Dacă înainte companiile preferau expaţii, acum ei au învăţat foarte mult şi au devenit la fel de buni sau poate chiar mai buni. Îi preferă pentru că ştiu piaţa locală foarte bine şi mai este şi partea salarială, unde chiar dacă salariile sunt similare, beneficiile, de la şcoli pentru copii, asigurare medicală, apartament de lux ajung să dubleze salariile”, a spus Sorina Faier, managing partner în cadrul companiei de executive search Elite Searchers.
Ea a explicat că românii ajung să se dezvolte în cadrul companiilor, iar cei care au rezultate ţintesc la poziţiile de top dacă îşi îndeplinesc targeturile. În plus, reticenţa managerilor de a începe un nou job, în contextul pandemiei de COVID-19 a contat la decizia companiilor de a atrage executivi locali.
„Recrutarea a fost mai facilă local, mai ales că au fost restricţii de călătorie şi nu poţi suplini interviurile video până la final, mai ales când este vorba de top management. Piaţa farma îşi menţine constanţa. Ca industrii, salariile au rămas ca la fel, restructurările nu prea au existat, dar nici angajări nu s-au făcut, au fost mai multe înlocuiri”, a mai spus Sorina Faier.
Pariul pe executivi români
Prima mutare a unei companii de la vârful clasamentului în piaţa farmaceutică a fost numirea lui Cezar Zaharia, care a preluat în august 2019 conducerea grupului A&D Pharma, ca CEO, înlocuindu-l pe Leonardo Ferrandino. Cezar Zaharia a coordonat anterior în calitate de director executiv activitatea a doua companii de distribuţie şi retail farmaceutic – Farmexim şi Farmexpert. Ultima poziţie ocupată a fost cea de country head, în cadrul companiei Sandoz pentru mai multe ţări din regiune, inclusiv România.
Grupul A&D Pharma, cu prezenţă de 25 de ani pe piaţa românească, a ajuns la afaceri de 900 mil. euro în 2019. În 2017, companiile Sensiblu şi Mediplus, parte din grup, au fost cumpărate de cehii de la Penta Investments, un fond de investiţii cu mai multe operaţiuni la nivel european.
În plină pandemie de COVID-19, în mai 2020, Sanofi România, filiala locală a gigantului francez din piaţa farma, a numit-o pe Iulia Ionescu la conducerea companiei. Numirea reprezintă o premieră pentru Sanofi pe piaţa locală, Iulia Ionescu fiind primul executiv român numit la conducere din ultimii zece ani, dominată până acum de expaţi. Ea l-a înlocuit pe Pascal Robin.
Sanofi Romania este cea mai mare companie din industria farma locală după valoare, cu o cifră de afaceri de 306 milioane euro şi o cotă de piaţă de 5,7% în valoare.
Compania asigură un volum anual de peste 37 de milioane de cutii de medicamente, în 51 de arii terapeutice, iar portofoliul include 150 de produse. Investiţiile Sanofi în ultimii ani în România s-au ridicat la 4,5 mil. euro în proiecte de cercetare şi dezvoltare, potrivit datelor companiei.
Iar de la A&D Pharma a plecat Răzvan Predica, din funcţia de CFO, pentru a prelua conducerea Grupului Affidea România, furnizor medical de servicii de diagnostic imagistic. Mutarea a fost făcută în luna iulie 2020.
Răzvan Predica are peste 20 de ani de experienţă în business şi a lucrat pentru companii multinaţionale din industria bunurilor de larg consum, tehnologie, retail şi din domeniul farmaceutic, ocupând diferite poziţii manageriale şi executive. A făcut parte timp de peste 15 ani din echipa Unilever South Central Europeurmate, după care a urmat o poziţie de CFO pentru investiţiile Naspers în regiunea Europei Centrale şi de Est.
În România, Affidea este prezentă pe piaţa serviciilor medicale de peste 18 ani şi deţine 37 de centre medicale, fiind unul dintre primii zece operatori medicali.
Iar în octombrie 2020, Roche Pharma România l-a numit pe Claudiu Cheleş în funcţia de director general ad-interim în locul lui Martine Draullette, care a condus filiala locală a grupului elveţian timp de cinci ani.
Claudiu Cheleş lucrează în cadrul Roche din 2016, iniţial pe poziţia de director de vânzări, şi are o experienţă de peste 20 de ani în industria farmaceutică, în poziţii de conducere locale si regionale în companii precum Servier, Glenmark, Valeant şi Novartis.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro