Manifestul lui Dan Şucu, preşedintele Concordia: Nu aveţi dreptul să aruncaţi economia şi businessul în haos aşa cum aţi aruncat scena politică
Este nevoie ca partidele proeuropene care vor forma coaliţia de guvernare să vină cu un plan concret de managament al finanţelor publice în 2025, reformarea serviciilor publice şi un plan economic credibil, a avertizat, într-o scrisoare deschisă, Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia şi fondatorul Mobexpert.
♦ Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia şi fondatorul Mobexpert, a trimis către partidele proeuropene din România o scrisoare deschisă în care avertizează asupra efectelor crizei politice asupra businessului, dar şi despre necesitatea restructurării bugetului României fără bruscarea economiei ♦ „Noi vă avertizăm acum despre ceea ce dumneavoastră urmează să vedeţi în statistici abia peste câteva luni“.
Este nevoie ca partidele proeuropene care vor forma coaliţia de guvernare să vină cu un plan concret de managament al finanţelor publice în 2025, reformarea serviciilor publice şi un plan economic credibil, a avertizat, într-o scrisoare deschisă, Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia şi fondatorul Mobexpert.
„Şi ce aveţi de făcut, stimaţi politicieni, este să daţi ţării un guvern responsabil, cu un buget realist şi cu un set clar de măsuri de reformare a serviciilor publice. Noul guvern trebuie să iasă în faţa României şi a întregii lumi cu un plan economic credibil, care să poată să fie finanţat de pieţele internaţionale şi să nu ne trezim că suntem aruncaţi într-o situaţie cu foarte multe semne de întrebare privind dorinţa noastră de a merge înainte pe drumul euro-atlantic.
Nu distrugeţi ce milioane de oameni şi sute de mii de companii au clădit cu greu în toţi aceşti ani.“
Scrisoarea lui Şucu vine într-un context în care partidele care ar putea forma o majoritate parlamentară proeuropeană negociază pentru formarea unui guvern. În joc sunt miliardele de euro din fondurile europene, credibilitatea ţării în faţa finanţatorilor şi investitorilor, într-un 2025 care se anunţă complicat din punct de vedere economic şi care a devenit şi an electoral, din cauza anulării alegerilor prezidenţiale din 2024.
„Dacă multe fabrici se bazează încă pe comenzile bune din octombrie şi noiembrie, pentru începutul anului viitor, prăbuşirea din decembrie a comenzilor va crea probleme enorme care vor duce la scăderea economiei, a veniturilor. Majoritatea oamenilor de afaceri amână deja investiţiile şi noile angajări. Noi vă avertizăm acum despre ceea ce dumneavoastră urmează să vedeţi în statistici abia peste câteva luni“, mai scrie Dan Şucu.
În paralel, guvernul care va veni la Palatul Victoria are de redus un deficit bugetar, adică diferenţa negativă dintre venituri şi cheltuieli, cu cel puţin un punct procentual din PIB. Măsura este necesară pentru că România s-a angajat în faţa Comisiei Europene şi a finanţatorilor datoriei că va opera aceste reduceri, iar Fitch, cea mai mare agenţie de rating la care se uită investitorii când stabilesc preţul împrumuturilor, a schimbat perspectiva de rating de la „stabilă“ la „negativă“, ceea ce înseamnă că mai este un singur pas ca România să cadă în categoria nerecomandată investitorilor. Mediul de business cere măsuri pe partea de cheltuieli publice, care au fost scăpate de sub control în anul electoral 2024.
„Ne aşteptăm să vedem o scădere a cheltuielilor publice şi o reducere a birocraţiei. Vrem să vedem absorbţia fondurilor europene şi în sfârşit digitalizare şi îmbunătăţirea serviciilor publice.“
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro