Măsurile extreme pe care localităţile chineze le iau în încercarea disperată de a combate coronavirusul. Se baricadează construind ziduri şi deschid puncte de control pentru călători
Satele din China se baricadează singure faţă de lumea exterioară, într-o încercare disperată de a opri răspândirea coronavirusului ucigaş, care se extinde rapid în toată ţara. Imagini şocante arată măsurile drastice luate în câteva oraşe mici, de pildă o localitate care construieşte un zid din cărămizi pentru a opri intrarea persoanelor din afară care pot transporta infecţia în sat. Se pare că alţii au creat puncte de control pentru a verifica călătorii cu temperaturi ridicate - unul dintre simptomele virusului mortal, care a ucis deja peste 100 de persoane în China. Cel puţin 4.500 de persoane din întreaga lume au contactat virusul nemaiîntâlnit, cu cazuri confirmate în SUA, Australia, Canada, precum şi în majoritatea ţărilor vecine Chinei, scrie Daily Mail.
Oficialii chinezi au făcut deja un pas fără precedent - blocând Hubei, provincia care reprezintă centrul focarului, unde sunt prinşi milioane de rezidenţi până când virusul va fi combătut. Sky News a găsit şase sate din Hebei - provincia care înconjoară capitala Beijing, unde au fost confirmate zeci de cazuri - luând măsuri drastice pentru a bloca răspândirea.
Locuitorii din Xikangzhuang, din aproapierea graniţei provinciei Shanxi, de pildă, au construit ziduri din cărămidă, care se presupune că „vor opri străinii care vin în satul nostru”. Hubei este situată la aproximativ 430 de mile (692 km) nord de Wuhan, oraşul de unde virusul s-a răspândit în celelalte ţări, inclusiv SUA şi Marea Britanie. Clipurile distribuite pe reţelele de socializare au arătat localnici din Wuhan care cântă cântece patriotice din apartamentele lor pentru a-şi demonstra hotărârea de a lupta împotriva virusului.
După ce oraşul a intrat în carantină joia trecută, capitala plină de viaţă s-a transformat practic într-un oraş fantomă, cu maşini văzute arareori pe drumuri şi majoritatea magazinelor închise. Filmările realizate de un turist american din Wuhan au arătat ieri străzile pustii ale oraşului, cu staţii de autobuz închise, linii de taxi şi centre de închiriat biciclete neutilizate. Tot în Wuhan, oficialii au dispus construcţia urgentă a două spitale cu totul noi pentru a ajuta la combaterea focarului şi a trata pacienţii care contactează virusul.
Filmări incredibile au surprins primul spital dedicat coronavirusului Wuhan care se contura după doar patru zile de construcţie.
Temerile în legătură cu virusul răspândit în întreaga lume sunt în creştere după ce un bărbat din Japonia a confirmat astăzi că are virusul - în ciuda faptului că nu a călătorit în ţară. Acesta a fost internat cu pneumonie după ce, în calitate de şofer de taxi, a condus două grupuri de persoane din Wuhan care vizitau oraşul Nara. Cazul său dovedeşte că virusul se răspândeşte în afara Chinei şi la persoanele care nu l-au contactat acolo.
Paramedicii îmbrăcaţi din cap până în picioare în costume de decontaminare s-au năpustit într-un hotel din Golden Coast, Australia, după ce un invitat a prezentat simptome ale virusului mortal. Preşedintele Hong Kong-ului a organizat astăzi o conferinţă de presă în care a purtat o mască şi a spus că oraşul va opri toate trenurile şi feriboturile de mare viteză care se îndreaptă spre continent, va reduce la jumătate numărul zborurilor şi va înceta să ofere viză vizitatorilor din China.
Rusia şi-a închis graniţa cu nordul Chinei iar SUA, Franţa, Japonia şi India îşi fac planurile pentru a-şi prelua cetăţenii aflaţi în Wuhan. Noaptea trecută, Germania a înregistrat primul caz de virus. Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este mulţumit de eforturile Chinei de a ţine focarul sub control, după ce ieri a avut o întâlnire cu reprezentanţii de la Beijing. El a îndemnat lumea să rămână calmă. Ministerul de Externe britanic, în timp ce aşteaptă undă verde pentru a începe repatrierea, a creat un serviciu de asistenţă 24/24 de ore pentru oricine a rămas blocat în provincia Hubei. Graham Hubbard este unul dintre un grup de trei oameni de ştiinţă britanici prinşi în camerele lor de hotel din Wuhan. El a spus că sfaturile Ministerului de Externe au fost „confuze” şi au venit prea târziu pentru a-şi planifica plecarea. Alţi cetăţeni britanici blocaţi în oraş au protestat în legătură cu eşecul guvernului britanic de a aranja evacuarea, spunând că se simt de parcă ar fi „prinşi într-un film cu zombie”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro