Mesaj pentru business: Este esenţial ca primele 1.000 de companii, coloana vertebrală a economiei, să meargă bine

Autor: Alexandra Matei Postat la 24 martie 2022 105 afişări

Cifra de afaceri a celor mai mari 1.000 de companii din România a scăzut cu doar 1% în 2020, primul an al pan­demiei de COVID-19, un nivel care arată pentru prima dată imaginea unui business solid care a stat în picioare în faţa unei mari provocări.

Mesaj pentru business: Este esenţial ca primele 1.000 de companii, coloana vertebrală a economiei, să meargă bine

În condiţiile de stres economic pe care le traversează businessul, de pandemie şi acum de război, de evoluţia celor mai mari 1.000 de companii din România depind într-o şi mai mare măsură restul afacerilor Top 1.000 generează 45% din cifra de afaceri, 25% din profitul total şi angajează un sfert din forţa de muncă.

Cifra de afaceri a celor mai mari 1.000 de companii din România a scăzut cu doar 1% în 2020, primul an al pan­demiei de COVID-19, un nivel care arată pentru prima dată imaginea unui business solid care a stat în picioare în faţa unei mari provocări.

„Scăderea de doar 1% a cifrei de afaceri a celor mai mari 1000 de companii din România este cea mai importantă concluzie a anuarului. Este ceva ce intuiam de ceva timp şi anume că am demonstrat ca societate, ca organizaţii şi ca persoane un ni­vel absolut remarcabil de rezilienţă şi o ca­pacitate de a ne adapta la o provocare excep­ţională: oprirea simultană a activităţii eco­nomice în toată lumea“, a spus Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România şi Moldova, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Top 1.000 reprezintă o adevărată loco­mo­tivă pentru businessul românesc, un uni­vers care cuprinde în 2020, anul analizat în ca­talog, peste 800.000 de firme cu bilanţ fi­nan­ciar depus, un nivel record pentru România. „Impactul pandemiei în business a fost redus şi asta pentru că politicile de gestionare a crizei au fost echilibrate, nu au distrus companii. S-au păstrat lanţurile de valoare şi chiar şi businessurile greu încer­cate au mers către investiţii în loc să fi intrat într-o zonă defensivă“.

Firmele din top 1.000 au 958.000 de an­ga­jaţi (23% din total), o cifră de afaceri cu­mu­lată de 158 mld. euro, 45% din total şi o mar­jă de profit net de 3,7%, arată datele din anua­rul Top 1.000 cele mai mari com­pa­nii din România realizat de ZF şi susţinut de Deloitte.

„Cred că vorbim de o concentrare fi­reas­că, nu excesivă. E o concentrare care apa­re în toate domeniile vieţii şi cu sigu­ranţă în business ea e naturală“, arată Alexandru Reff.

Topul este dominat de companii multi­na­ţionale, iar Alexandru Reff subli­niază că pre­zenţa businessului occidental în Româ­nia este evident un atu al societăţii româ­neşti.

„Cred că suntem într-o postură pri­vi­le­giată şi asta se datorează încrederii pe care capitalul străin şi partenerii noştri occi­den­tali au avut-o de-a lungul timpului în România. Ne-am dori cu toţii, cu si­gu­ran­ţă, o mai bună dezvoltare a capitalului local, o ex­pansiune a afa­cerilor româneşti în re­giune – nu e un capitol la care am remarcat în­totdeauna nivelul de performanţă pe care ni l-am dori. Sunt, însă, anumite companii pe care le-am asistat într-o astfel de ex­pan­siune. Încep companii locale să facă achiziţii şi să consolideze zona de activitate, ca pre­misă pentru o expansiune regională“.

Topul celor mai mari 1.000 de companii din România după cifra de afaceri din 2020  include doar companiile (persoane juridice) al căror bilanţ aferent anului 2020 era depus până la date de 1 ianuarie 2022 la Registrul Comerţului, instituţia care a furnizat datele pentru acest catalog. Criteriul de departa­ja­re în clasament este cifra de afaceri raportată în 2020, astfel că în top nu sunt incluse nici firme care nu au depus bilanţul până la data realizării acestui clasament.

Clasamentul include doar entităţile fis­ca­le, cu cod unic de înregistrare fiscală, aşa cum sunt ele înregistrate la Registrul Comerţului. Nu sunt incluse grupuri de firme, holdinguri sau raportări consolidate anunţate de companiile listate.

Câteva date din anuarul Top 1.000 cele mai mari companii din România

Pragul de intrare în Top 1.000 este o cifră de afaceri de 179 mil. lei, faţă de 135 mil. lei acum cinci ani, la prima ediţie a catalogului Top 1.000.

150 de companii din Top 1.000 au avut o cifră de afaceri de cel puţin 1 miliard de lei. Dintre acestea şapte trec de 10 mld. lei, iar 16 au avut în 2020 venituri de peste 5 mld. lei fiecare

19 firme antreprenoriale au trecut în 2020 de pragul de 1 mld. lei cifră de afaceri, faţă de 10 firme acum cinci ani, la prima ediţie a catalogului Top 1.000.

Comerţul, industria prelucrătoare şi IT&C-ul sunt sectoarele din Top 1.000 cu cea mai mare cifră de afaceri.

Automobile Dacia a fost în 2020 cea mai mare companie din România după cifra de afaceri. Datele de astăzi arată că Dacia poate pierde după mai mulţi ani prima poziţie.

Reţeaua de magazine Profi este cel mai mare angajator privat

Dedeman Bacău, companie antreprenorială, a avut în 2020 cel mai mare profit net dintre firmele din Top 1.000. Pavăl Holding, firma care adună investiţiile acţionarilor Dedeman, a avut cel mai mare profit net din economie. Firma nu este însă în Top 1.000

Complexul Energetic Oltenia a avut cea mai mare pierdere din economie în 2020, de aproape un miliard de lei

Dedeman (Adrian şi Dragoş Pavăl), Altex (Dan Ostahie) şi Fildas Trading (Anca Vlad) sunt cele mai mari trei companii antreprenoriale, fiecare lider pe piaţa pe care activează

Poşta Română şi CFR SA sunt cei mai mari angajatori din economie şi singurele firme din România care mai au peste 20.000 de salariaţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.