Mica REVOLUŢIE. A eşuat sau nu PLANUL de înlăturare a liderului PSD Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaţilor
Situaţia tensionată de miercuri dimineaţa din Camera Deputaţilor, pe care nimeni nu o preconiza, a plecat de la dorinţa Opoziţiei de a testa dacă coaliţia PSD-ALDE mai deţine majoritatea în Camera condusă de Liviu Dragnea.
Opoziţia are serioase îndoieli că după plecările în cascadă la proaspăt înfiinţatul partid al lui Ponta, Pro România, PSD mai poate susţine că este majoritar în Camera Deputaţilor.
Doar că Opoziţia, de data aceasta unită, coordonată de PNL, a plusat şi a cerut la începutul şedinţei introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte de revocare atât a lui Liviu Dragnea, din funcţia de preşedinte, cât şi a lui Florin Iordache, din cea de vicepreşedinte.
Iordache, cel care conducea şedinţa, a refuzat să supună la vot propunerile PNL şi a invocat faptul că acestea sunt neregulamentare, pentru că nu se aflau pe ordinea de zi, iar pentru introducerea intempestivă a lor ar fi trebuit un acord în prealabil al liderilor de grupuri.
În plus faţă de acest argument, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, desemnat să prezideze şedinţa, în lipsa unui alt vicepreşedinte care s-a prezentat miercuri la DNA, Carmen Mihălcescu - alt motiv de speculaţii - a spus că preşedintele Camerei Deputaţilor nu poate fi înlocuit decât de grupul care l-a produs.
Regulamentul Camerei Deputaţilor le dă dreptate parţial liderilor opoziţiei şi prevede că în situaţia în care un partid pierde majoritatea, revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi propusă - Art.
26. - (1)*
Doar atunci când nu se întruneşte condiţia schimbării forţelor de putere în Camera Deputaţilor, revocarea poate fi propusă de grupul care l-a susţinut.