Mitul fericirii nordicilor, spulberat. “Epidemia” care decimează ţările scandinave, în ciuda bogăţiei
State nordice, precum Finlanda sau Norvegia, se află constant în topurile ţărilor cu cei mai fericiţi locuitori, dar un studiu recent arată că fericirea este departe de a fi universală, scrie BBC.
Un raport realizat de Institutul pentru Cercetarea Fericirii din Copenhaga îşi propune să nuanţeze portretul idilic al ţărilor nordice, sugerând că fericirea universală este o utopie şi că o mare parte a populaţiei, mai ales tinerii, se confruntă cu probleme majore.
Cercetătorii care au realizat studiul “În umbra fericirii” au colectat date pe parcursul a cinci ani, pentru a o construi o imagine mai apropiată de realitate a aşa-numitelor “superputeri ale fericirii”.
Participanţii la cercetare au fost rugaţi să cuantifice, cu calificative de la 1 la 10, nivelul de satisfacţie a vieţii lor. Cei care au indicat calificative peste 7 au fost catalogaţi drept satisfăcuţi, cei cu calificative de 5 şi 6 au fost introduşi în categoia celor care fac eforturi în viaţă, iar cei sub 5 au fost consideraţi foarte nesatisfăcuţi de viaţa pe care o au.
Cercetarea a scos la iveală faptul că peste 12% dintre locuitorii ţărilor nordice sunt nesatisăcuţi de viaţa lor şi suferă, din această categori făcând parte şi foarte mulţi tineri. Situaţia se înrăutăţeşte şi mai mult când vine vorba despre persoane peste 80 de ani, un grup afectat în general de problemele de sănătate.
Studiul mai arată că gradul de fericire este strâns legat de problemele de sănătate, dar şi de şomaj, nivelul veniturilor şi gradul de socializare, scrie
incont.ro