Moment istoric: Steagul palestinian, arborat la ONU, după ce Abbas a dezavuat acordurile cu Israelul - VIDEO

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 01 octombrie 2015 71 afişări

Steagul palestinian a fost arborat pentru prima dată la sediul ONU de la New York, în cadrul unei ceremonii la care a participat preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas, după ce acesta a dezavuat, miercuri, în Adunarea Generală, acordurile cu Israelul, relatează BBC News online.

În discursul pe care l-a susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, Abbas a subliniat că este de neconceput ca problema statului palestinian să rămână nerezolvată.

El a avertizat că Autoritatea Palestiniană nu se mai simte legată de acordurile cu Israelul, subliniind că acestea au fost "încălcate în mod continuu".

"Atât timp cât Israelul refuză să-şi înceteze activităţile de colonizare şi să elibereze al patrulea grup de deţinuţi palestinieni, în conformitate cu acordurile noastre, nu ne lasă altă opţiune decât să insistăm că nu vom rămâne singurii angajaţi în implementarea acestor acorduri", a declarat Abbas.

"De aceea, declarăm că nu mai continuăm să fim legaţi de aceste acorduri şi că Israelul trebuie să-şi asume toate responsabilităţile ca o putere de ocupaţie", a subliniat el.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a catalogat discursul lui Abbas ca "înşelător şi încurajând incitarea şi fărădelegea în Orientul Mijlociu".

"Ne aşteptăm şi cerem de la Autoritate şi liderul ei să acţioneze responsabil şi să adere la propunerea (...) Israelului de a intra în negocieri directe cu Israelul fără condiţii prealabile", a afirmat acesta.

Abbas a ameninţat, în trecut, să dizolve AP şi să lase întreaga responsabilitate pentru Cisiordania Israelului, în cazul în care nu există nicio şansă a unui acord de pace.

Autoritatea a fost creată ca administraţie interimară pentru oraşele importante din Cisiordania şi Fâşia Gaza după Acordurile de la Oslo, încheiate în 1993. Potrivit acordurilor, un tratat de pace cuprinzător urma să fie încheiat în următorii cinci ani.

Însă după mai bine de două decenii de negocieri, Israelul a eşuat să ajungă la o soluţie paşnică şi la crearea statului palestinian. Ultima rundă de negocieri s-a prăbuşit în aprilie 2014.

"Zi a mândriei"

Într-un articol publicat în Huffington Post marţi, Abbas scria că arborarea steagului plaestinian la ONU va fi "cea mai emoţionantă şi mândră zi".

Adunarea Generală a ONU a adoptat luna aceasta, anterior, o moţiune cu privire la arborarea steagurilor palestinian şi al Vaticanului. Israelul a votat împotriva moţiunii, alături de Statele Unite şi alte şase ţări. Alte 45 de ţări s-au abţinut.

Reprezentantul permanent al Israelului la ONU Ron Prosor denunţa la momentul respectiv o "tentativă flagrantă de deturnare a ONU". El insista că negocierile directe sunt singurul mod în care palestinienii pot obţine recunoaşterea unui stat.

Adunarea Generală a ONU a acordat Palestinei statutul de "stat observator nemembru", acelaşi cu al Vaticanului.

Decizia a urmat unei încercări, nereuşite, a palestinienilor de a obţine aderarea la organismul internaţional ca stat cu drepturi depline în 2011, din cauza lipsei de susţinere din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit corespondentului BBC la Ierusalim, palestinienii se confruntă cu o scădere a nivelului de trai, iar locuitorii Cisiordaniei sunt tot mai nerăbdători să vadă un semn de progres în întreprinderea lor vizând obţinerea recunoaşterii unui stat palestinian.

Arborarea steagului palestinian la ONU ar putea să nu fie la fel de eficientă ca ridicarea problemei pe agenda diplomatică a lumii, însă este o realizare tangibilă şi a stat în puterea lui Abbas să o furnizeze imediat, comentează corespondentul BBC.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
PALESTINA,
ABBAS,
steag
/actualitate/moment-istoric-steagul-palestinian-arborat-la-onu-dupa-ce-abbas-a-dezavuat-acordurile-cu-israelul-video-14778303
14778303
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.