Un moment de uşurare. Veniturile bugetului de stat au reintrat pe plus în aprilie. Analiştii economici: Per ansamblu, execuţia bugetară din martie şi aprilie arată că avem un impact puternic al crizei asupra bugetului de stat

Autor: Răzvan Botea Postat la 28 mai 2020 181 afişări

Veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 5% în aprilie 2020 faţă de aprilie 2019 şi au fost de 26 mld. lei (24,8 mld. lei în aprilie 2019). Cheltuielile s-au majorat cu 13%, până la 34,7 mld. lei.

Un moment de uşurare. Veniturile bugetului de stat au reintrat pe plus în aprilie. Analiştii economici: Per ansamblu, execuţia bugetară din martie şi aprilie arată că avem un impact puternic al crizei asupra bugetului de stat

Veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 5% în aprilie 2020 faţă de aprilie 2019 şi au fost de 26 mld. lei (24,8 mld. lei în aprilie 2019). Cheltuielile s-au majorat cu 13%, până la 34,7 mld. lei. Deficitul bugetar este mai mult decât dublu la 4 luni, an/an, (27 mld. lei, faţă de 11 mld. lei în primele 4 luni din 20190), dar este explicabil, pentru că guvernul şi-a asumat plăţi cum nu a făcut-o în ultimii 30 de ani. Aprilie a fost considerat de economişti „luna de coşmar” a crizei. Faptul că răul nu a fost atât de mare pe cât temerea, oferă o speranţă pentru o revenire mai rapidă.

Veniturile bugetului de stat în aprilie 2020 au reintrat pe un trend crescător, după un martie în care încasările statului s-au prăbuşit. Analiştii economici consultaţi de ZF sunt de părere că revenirea veniturilor se datorează faptului că unele companii au amânat plata dărilor către stat pentru luna aprilie, însă execuţia bugetară din martie şi aprilie arată impactul puternic al crizei asupra veniturilor bugetului de stat. Totuşi, economia a crescut în T1 cu 0,3% faţă de T 4 2019 – iarăşi o creştere neaşteptată, când toată lumea vedea în faţă prăpastia.

„Per ansamablu martie cu aprilie împreună arată clar că avem un impact puternic al acestei crize produse de pandemie şi asupra veniturilor bugetare. Cheltuielile, cum era de aşteptat, au rămas la un nivel înalt, pentru că ele sunt permanente - salarii, pensii. La acestea s-au adăugat cheltuielile din lupta contra pandemiei, care au fost consistente”, a declarat pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Deficitul bugetar în primele patru luni din an a crescut la 2,48% din PIB, faţă de 1,67% din PIB, cât era în primul trimestru al anului.

Laurian Lungu, economist, este de părere că deficitul bugetar în acest an va depăşi 8% din PIB, iar aducerea deficitului în limite finanţabile nu se poate face fără ajustarea cheltuielilor.

„Deficitul bugetar se va duce către 8-9%, nu văd cum să scăpăm pentru a fi mai mic. Toate aceste costuri care au fost în aceste luni de criză medicală să vor regăsi în deficitul bugetar. Că să ajungi la un deficit de 3% este un efort mare, nu se va putea face peste noapte. Chiar dacă vom avea încasări mai mari, economia nu va mai zbârnâi. Va fi un proces de durată să aducem acest deficit într-o zonă finanţabilă. Va trebui să fim foarte atenţi pe partea de cheltuieli, altfel va dura mult mai mult echilibrarea bugetului”, a declarat Laurian Lungu pentru ZF.

Veniturile statului au fost în aprilie de 26 mld. lei, în creştere cu 5% faţă de aprilie 2019. Statul a încasat din impozitul pe profit 3,6 mld. lei, cu 28% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Încasările din impozitul pe venit au crescut de asemenea, de la 1,8 mld. lei în aprilie 2019 la 1,9 mld. lei în aprilie 2020.

Pe de altă parte, încasările din TVA au scăzut cu un ritm anual de 22% în aprilie anul acesta. Astfel, statul a încasat 3,6 mld. lei din TVA, faţă de 4,4 mld. lei în aprilie 2019.

„Aprilie faţă de martie arată semnificativ mai bine, dar trebuie văzut exact cât de mulţi plătitori de taxe şi impozite şi-au amânat din martie pentru aprilie plata dărilor. Martie a fost foarte prost, aprilie a fost ceva mai bun, dar nu putem trage încă o concluzie. Este clar că avem un impact puternic asupra veniturilor şi asupra cheltuielior în această criză sanitară”, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Cheltuielile totale ale statului în luna aprilie 2020 au însumat 34,7 mld. lei, în creştere cu 13% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Cheltuielile cu asistenţa socială – pensiile – au crescut cu 17%, de la 9,3 mld. lei la 10,9 mld. lei. De asemenea, cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost de 4,5 mld. lei în aprilie anul acesta, în creştere cu 25% faţă de aprilie 2019. Cheluielile de capital s-au dublat în aprilie 2019, de la 1,1 mld. lei la 2,3 mld. lei, în vreme ce cheltuielile de personal – salariile – au scăzut cu 2%, până la 8,9 mld. lei.

„Vulnerabilităţile acumulate în buget vor ieşi la suprafaţă. Toată factura socială pe care am crescut-o foarte mult (salarii şi pensii) şi ajunsese la peste 80% din încasări din taxe şi impozite, acum când veniturile scad, va aduce o situaţie foarte complicată în buget”, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.