Moody’s: Cinci bănci din Italia ar putea avea probleme la testele de stres pe care le pregăteşte BCE
Testele de stres pregătite de Banca Centrală Europeană (BCE) vor dezvălui probabil deficite de capital la cinci bănci din Italia, ridicând posibilitatea ca acestea să aibă nevoie de ajutor de stat, a avertizat agenţia de rating Moody's.
Băncile Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare, Banca Carige, Banca Popolare di Milano şi Credito Valtellinese sunt vulnerabile, din cauza deficitului de capital sau calităţii slabe a activelor, arată un raport Moody's, citat de Reuters.
Cele cinci instituţii de credit vor avea dificultăţi să atingă pragul de 8% pentru rata de adecvare a capitalului anunţat de BCE săptămâna trecută ca unul dintre criteriile care vor fi folosite în evaluarea băncilor pe parcursul anului următor.
"Va fi o provocare pentru aceste bănci să-şi acopere deficitele de capital din surse private, situaţie care ridică posibilitatea unei intervenţii a statului şi în cele din urmă pe un ajutor financiar", afirmă analiştii Moody's.
O astfel de situaţie ar putea avea efect negativ pentru investitorii care deţin obligaţiuni fără prioritate la plată emise de aceste bănci, întrucât ar putea fi nevoiţi să suporte o parte din pierderile rezultate din procesul de recapitalizare.
Băncile care cer ajutor de stat pentru a-şi consolida capitalul trebuie să impună pierderi investitorilor care deţin obligaţiuni fără prioritate, conform unor reglementări convenite de Uniunea Europeană în acest an.
Monte dei Paschi, a treia mare bancă din Italia, a primit un ajutor de stat de 4,1 miliarde de euro în prima parte a acestui an.
BCE a confirmat miercuri că testul asupra calităţii activelor băncilor va presupune standarde mai stricte privind ratele de adecvare a capitalului. Astfel, pentru a primi "notă de trecere", băncile ar trebui să aibă o rată de adecvare a capitalului de cel puţin 8%. Mecanismul de evaluare a capitalurilor va fi de asemenea mai strict, în conformitate cu criteriile Basel III.
Testele vor fi derulate în trei runde, începând din noiembrie, şi s-ar putea încheia în luna octombrie a anului viitor, după care BCE va deveni instituţia centrală de supraveghere a băncilor din zona euro şi a statelor UE non-euro care doresc să adere voluntar la noul sistem.
Evaluările vizează cele mai mari 128 de bănci din zona euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro