Ne putem da seama de o înşelătorie pe internet doar pe baza limbajului folosit de atacatorii cibernetici?

Autor: Alexandra Matei Postat la 21 octombrie 2024 69 afişări

Ne putem da seama de o înşelătorie pe internet doar pe baza limbajului folosit de atacatorii cibernetici?

Înşelătoriile făcute pe internet, prin care atacatorii cibernetici îţi pot fura datele personale sau chiar banii, pot fi identificate şi prevenite, însă limbajul folosit de atacatorul respectiv nu este întotdeauna unul dintre modurile prin care îţi poţi da seama că eşti în pericol.

Dacă ne putem sau nu da seama de o înşelătorie pe internet doar pe baza limbajului folosit de un atacator a fost şi întrebarea Sorinei, o tânără de 18 ani.

„Observăm diferenţe de limbaj, în general, atunci când atacatorii nu sunt vorbitori nativi, ci indivizi din call-centere de prin Asia de Sud-Est, spre exemplu, care folosesc aplicaţii de traducere. Atunci, limbajul lor sună fie analfabet, fie artificial. Mai sunt câteva astfel de semne, dar în general, dacă eşti ţintit de un atacator care este vorbitor nativ, un coleg de-al tău de oraş, garantat nu o să îţi dai seama”, a răspuns Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice în cadrul Bitdefender, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.

Pentru a rămâne în siguranţă în online, trebuie să avem parole lungi şi diferite pentru fiecare aplicaţie în parte şi să avem, totodată, varianta de two factor autentification.

De asemenea, e important să ne păstrăm amprenta online cât mai scăzută şi să fim discreţi cu informaţiile şi fotografiile cu noi şi cu familia noastră. Nu în ultimul rând, este esenţial să facem constant back-up şi să ne protejăm datele personale.

Instalarea unei soluţii de antivirus pe orice dispozitiv, fie că vorbim de telefon mobil, laptop sau calculator, este obligatorie pentru a sta departe de atacurile cibernetice.

Tema centrală a celui mai recent episod din emisiunea ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, a fost siguranţa în online. Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice în cadrul Bitdefender şi Constantin Ferşeta, cofondator al Kidibot, o platformă interactivă pentru cei mici au explicat cum ne putem feri de pericolele din online şi care sunt cele mai cunoscute tipuri de fraude.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
articol,
bt,
refuz,
bani,
copil,
parinti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.