Nivelul de radiaţii de la Cernobîl, de 16 ori mai mare în urma incendiului care a ars 100 de hectare de pădure
Ucraina a raportat o creştere a nivelurilor de radiaţii în zona interzisă din jurul oraşului Cernobîl – locul celui mai grav accident nuclear din istorie, situaţie cauzată de izbucnirea unui incendiu forestier, potrivit The Guardian.
„Sunt veşti proaste – nivelul radiaţiilor este peste nivelul normal în centrul incendiului”, a declarat pe Facebook Egor Firsov, şeful serviciului de inspecţie ecologică din Ucraina. Postarea a fost însoţită de o înregistrare video în care se poate observa pe un detector Geiger cum nivelurile de radiaţii sunt de 16 ori mai mari decât cifrele înregistrate în mod normal.
Incendiul s-a extins pe o suprafaţă de 100 de hectare, a scris Firsov.
Autorităţile de la Kiev au mobilizat două avioane, un elicopter şi aproape 100 de pompieri pentru a combate incendiul, care a izbucnit sâmbătă şi s-a răspândit pe o suprafaţă de peste 20 de hectare din zona forestieră de lângă fosta centrală nucleară de la Cernobîl.
Serviciul condus de Egor Firsov a declarat că nivelurile tot mai mari de radiaţii din unele zone au dus la „dificultăţi” în combaterea incendiului, adăugând că persoanele care locuiesc în apropiere nu se află în pericol.
Explozia din aprilie 1986 de la Cernobîl a fost cel mai grav accident nuclear din istorie şi a poluat o suprafaţă întinsă din Europa, zona din imediată vecinătate a centralei nucleare fiind cea mai afectată.
În prezent, este strict interzis ca oamenii să trăiască la o distanţă de sub 30 de kilometri de fosta centrală nucleară.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro