Noua grilă de impozitare. Cum vor fi taxaţi românii de anul viitor

Postat la 13 aprilie 2017 765 afişări

După aproape 12 ani, PSD vrea să reintroducă, de la începutul lui 2018, impozitul pe venitul global care presupune o taxare cu 10% a tuturor veniturilor peste 2.000 şi zero pentru cele sub această valoare, precum şi introducerea unui sistem de deduceri fiscale pentru aceasta.

Noua grilă de impozitare. Cum vor fi taxaţi românii de anul viitor

Potrivit discuţiilor preliminare, este vorba de o listă minimală de deduceri: cele pentru contribuţiile la pensii şi sănătate, în limita de 400 de euro fiecare, abonamentele medicale şi deducerile pentru familiile cu copii, respectiv 1.600 de lei pentru fiecare copil dacă venitul familiei este de sub 5.000 de lei pe lună, şi 1.200 dacă venitul este între 5.000 şi 10.000. Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a precizat că şi alte decontări ar putea fi introduse, dând exemplul veniturilor din chirii deoarece se presupune că dacă ai o proprietate ai şi nişte cheltuieli, urmând a se stabili însă plafonul, dar şi a cheltuielilor cu şcolarizarea şi educaţia copiilor.

Totodată, impozitarea globală presupune ca fiecare gospodărie să se înregistreze la Fisc, fiindu-i repartizat un consultant fiscal care, o dată pe an va completa declaraţia care va cuprinde toate veniturile fiecărui membru al gospodăriei, din salarii şi alte surse. După scăderea deducerilor, se va aplica o cotă de 10% pe diferenţă. Potrivit ministrului Finanţelor, taxarea cu 10% pe salarii se va face lunar, urmând ca regularizarea să se facă la finalul anului fiscal. Prima regularizare se va face în mai 2019, când se încheie anul fiscal după introducerea noilor reguli.

Ministrul a explicat că gospodărie în sens fiscal reprezintă un grup de persoane care au sau nu o relaţie de rudenie, dar care au un patrimoniu comun. „Dacă un grup de persoane, câteva persoane, indiferent că-i leagă o relaţie de rudenie sau nu, gospodăresc împreună, îşi constituie un patrimoniu comun, atunci se înregistrează ca atare la Fisc, Fiscul are evidenţa gospodăriilor, şi atunci când se face calculul de impozit pe venitul global se are în vedere ca subiect de impunere gospodăria înregistrată fiscal”, a spus el.  Acesta a ţinut să sublinieze, însă, că statul oferă doar posibilitatea unei asemenea asocieri, dar nu impune nimic, iar dacă opţiunea nu este atractivă, atunci nimic nu e obligatoriu.

Citiţi continuarea pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.