Numărul intrărilor în şomaj, la un nou minim istoric. „Companiile au ajuns să caute candidaţi în aproape toate cotloanele. Numai cine nu vrea nu se angajează“

Postat la 11 iunie 2018 102 afişări

Mai puţin de 550.000 de români au intrat în 2017 în şomaj, iar numărul acestora este la jumătate faţă de situaţia din 2007 - 2008, arată datele Ministerului Muncii.

Numărul intrărilor în şomaj, la un nou minim istoric. „Companiile au ajuns să caute candidaţi în aproape toate cotloanele. Numai cine nu vrea nu se angajează“

Şomajul scăzut (o rată de 3,58% a şomajului întregistrat în aprilie 2018) şi numărul redus de intrări noi în şomaj reprezintă, aparent, o veste bună pentru piaţa muncii, însă presiunea creată de lipsa candidaţilor pentru companii a ajuns la cote foarte ridicate.

„Se caută oameni chiar şi în zonele defavorizate, se duc companiile peste tot după ei, nu mai există acea polarizare din trecut. În trecut aveam regiuni, sate aflate la o depărtare mai mare de oraşele medii sau mari unde oamenilor le era foarte greu să facă naveta. Însă acum mi se pare că firmele au ajuns aproape în toate cotloanele, iar dacă cineva este chiar dispus să muncească, va face o navetă mai lungă sau se va muta, dacă are această posibilitate şi nu are persoane în îngrijire. În continuare mai există zone cu şomeri, dar sunt acei şomeri care nu vor să muncească“, a explicat Sorina Donisa, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar APT Resources & Services, parte a Work Service Group.

În 2017, numărul intrărilor în şomaj a ajuns la circa 550.000 de persoane, fiind în scădere uşoară faţă de anul 2016 (cu 2.500 de persoane), dar la cel mai mic nivel din ultimii 11 ani. În 2007, de exemplu, într-un an de boom economic şi când a fost cel mai mare val al migraţiei externe (peste 500.000 de români au părăsit ţara în primul an de la aderarea României la UE), numărul intrărilor în şomaj a fost de peste un milion de persoane.

„Mă aştept ca în următoarea perioadă piaţa muncii să fie la fel de dură ca până acum, va continua bătălia pe candidaţi şi nu mă aştept ca ritmul cererilor din partea angajatorilor să încetinească. Cred că, pe fondul acestei lipse a forţei de muncă, salariile vor creşte într-un ritm mai rapid. Totuşi, nu cred că şomajul scăzut are o influenţă asupra plecărilor în străinătate. Faptul că sunt joburi în România nu înseamnă că oamenii nu mai pleacă, de aceea vor fi în continuare un număr semnificativ de români care vor emigra“, a mai spus Sorina Donisa.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.