Oferta IMM Invest pentru garanţii bancare de 15 mld. lei a fost suprasubscrisă de 5 ori. Dar băncile nu se grăbesc să arunce cu bani în firme: dintre cererile analizate 6% au fost aprobate şi 94% respinse

Autor: Ramona Cornea Postat la 14 mai 2020 90 afişări

Ieri, la ora 12.00, 54.498 de IMM-uri aveau o cerere de finanţare înregistrată în portalul IMM Invest. Dintre aceste cereri, 46.638 au fost transmise băncilor. Băncile au analizat până ieri 193 de cereri, au aprobat 11 şi au respins 182, ceea ce înseamnă o rată de aprobare la finanţare de 6%, dovadă că accesul la creditele garantate de stat nu este chiar mana din cer aşteptată.

Oferta IMM Invest pentru garanţii bancare de 15 mld. lei a fost suprasubscrisă de 5 ori. Dar băncile nu se grăbesc să arunce cu bani în firme: dintre cererile analizate 6% au fost aprobate şi 94% respinse

♦ Programul IMM Invest are un succes de public enorm. La trei săptămâni de la lansare, IMM-urile au cerut finanţări de 74 miliarde de lei, în vreme ce guvernul garantează împrumuturi de 15 miliarde de lei.

Ieri, la ora 12.00, 54.498 de IMM-uri aveau o cerere de finanţare înregistrată în portalul IMM Invest. Dintre aceste cereri, 46.638 au fost transmise băncilor.  Băncile au analizat până ieri 193 de cereri, au aprobat 11 şi au respins 182, ceea ce înseamnă o rată de aprobare la finanţare de 6%, dovadă că accesul la creditele garantate de stat nu este chiar mana din cer aşteptată.

„În acest moment avem aprobate de tot, atât de noi, cât şi de bancă 11 firme cu volum de finanţare de 7.380.000 de lei. Mai sunt 17, cu volum de finanţare în valoare de 21.250.000, care sunt încărcate de către bănci, dar nu au fost exportate în aplicaţia noastră. Au fost respinse de bănci 182 de cereri de finanţare trimise de IMM-uri“, a spus Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), pentru ZF.

IMM-urile au cerut finanţare de 73,9 mld. lei, dintre care 21,9 mld. lei pentru capital de lucru şi 52 mld. lei pentru investiţii, după cum spune Dumitru Nancu.

Din punctul de vedere al cererilor de finanţare primite de bănci, pe primul loc este Banca Transilvania cu 22.237 de cereri de la IMM-uri, urmată de ING – 5.000 de cereri, Raiffeisen - 4.500 şi BCR cu 4.200 de cereri, explică Dumitru Nancu.

„Suntem în dialog continuu cu băncile pentru a accelera puţin ritmul de implementare pentru că orice întârziere înseamnă atât locuri de muncă, cât şi bani pentru întreprin­derile mici şi mijlocii. O bancă mi-a spus că va încărca peste 20.000 de cereri în aplicaţie săptămâna viitoare. Sperăm ca şi băncile să fie la fel de deschise şi să aprobe mai repede aceste credite şi să le trimită la noi pentru că după aceea urmează şi perioada de analiză a garantării“, a adăugat directorul general al FNGCIMM.

În ceea ce priveşte codul CAEN al cererilor pe care FNGCIMM le-a trimis băncilor, pe primul loc sunt transporturile de mărfuri cu 3.355 de cereri, pe locul al doilea sunt construcţiile –2.570 de cereri, iar pe locul al treilea sunt companiile din HoReCa, cu 2.261 de cereri.

Printre companiile care au primit acordul de finanţare de la bănci a fost o companie cu 137 de angajaţi care se ocupă cu fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, companie ce a mai creat 15 locuri de muncă după finan­ţarea prin IMMInvest, o firmă de producţie care are drept cod CAEN comerţul cu ridicata al fructelor şi legumelor, producător de roşii ce livrează lanţului Lidl şi o companie care se ocupă cu fabricarea produselor din carne.

„Au mai fost aprobate cereri pentru companii cu activităţi stoma­tologice, cu fabricarea produselor de morărit, cu comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente şi cu comerţul cu amănuntul al ziarelor şi al articolelor de papetărie în magazine specializate“, explică Nancu.

Programul şi-a propus să salveze 580.000 de locuri de muncă, iar în acest moment IMM-urile înscrise au 692.784 de locuri de muncă.

„Datele acestea arată faptul că pentru Guvernul are un plan de investiţii fără precent în următorii ani. Prin acest program IMM Invest, practic am înlocuit măsurile de subvenţionare cu cele de stimulare a economiei. Este exact ce are nevoie economia românească în acest moment, adică de un plan vizionar de reconstrucţie. Prin acest program se stimulează competitivitatea economiei, bazată pe investiţii, care să ducă la bunăstare şi consum. Este exact opusul la ceea ce s-a întâmplat până acum, adică s-a bazat o creştere pe creşterea salariilor, ci nu pe productivitate şi pe investiţii“, a adăugat Dumitru Nancu.

El afirmă că la Guvern s-a dis­cutat, marţi, despre cel de-al doilea plan de măsuri economice pentru sprijinirea mediului de afaceri.

„Prin acest plan se va lua o măsură care completează cele patru necesităţi ale întreprinderilor, anume deblo­carea accesului la creditul comercial, obţinerea de produse sau servicii cu plata la termen, care considerăm noi că în acest moment este principalul canal de finanţare al firmelor din România. IMMInvest şi implemen­tarea schemei de garantare a creditului comercial sunt cei doi piloni de relansare a economiei în acest moment. Sunt soluţii care au efecte imediate în economie“, concluzionează directorul general al FNGCIMM.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.