OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, raportează pentru T1/2024 un profit net de 1,4 mld. lei, minus 6% faţă de primul trimestru din 2023, şi afaceri de 8,5 mld. lei, în scădere cu 10%

Autor: Liviu Popescu Postat la 30 aprilie 2024 37 afişări

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, raportează pentru T1/2024 un profit net de 1,4 mld. lei, minus 6% faţă de primul trimestru din 2023, şi afaceri de 8,5 mld. lei, în scădere cu 10%

OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie petrolieră din România, a raportat pentru primul trimestru din 2024 un profit net de 1,4 mld. lei, în scădere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, şi afaceri de 8,5 mld. lei, mai mici cu 10%, potrivit raportului publicat marţi dimineaţă la Bursa de Valori.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 10% comparativ cu T1/23, influenţată negativ de preţuri mai mici la gaze naturale şi energie electrică, precum şi de volume vândute mai mici de gaze naturale, parţial compensate de volume vândute mai mari de energie electrică şi produse rafinate. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 72% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 28%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,2% (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi), se arată în raport.

 „Am avut un început de an puternic, am progresat cu transformarea noastră şi am obţinut rezultate bune pentru primul trimestru, într-un mediu de piaţă volatil. În timp ce preţul ţiţeiului a crescut uşor comparativ cu primul trimestru al anului 2023, preţurile gazelor şi energiei electrice pe pieţele noastre relevante au scăzut cu peste 40%.

Modelul nostru de afaceri integrat şi performanţa operaţională puternică au ajutat la protejarea, în mare parte, împotriva acestui efect; rezultatul nostru din exploatare CCA excluzând elementele speciale a scăzut cu 16% faţă de primul trimestru al anului 2023 la 1,8 miliarde lei, susţinut şi de revenirea cererii pentru toate produsele noastre. Investiţiile noastre au atins 1 miliard lei şi vom investi în jur de 8 miliarde lei în 2024. Acest buget reflectă angajamentul nostru de a pune în aplicare strategia de transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon. De asemenea, ne-am menţinut angajamentul de a asigura valoare pentru acţionarii noştri, prin distribuirea unui dividend de bază record pentru exerciţiul financiar 2023.”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

OMV Petrom are o capitalizare bursieră de 43,6 mld. lei, acţiunile fiind tranzacţionate la 0,7 lei. De la începutul anului 2024 preţul acţiunilor a urcat cu 22%. Spre comparaţie indicele principal BET a urcat cu 11,3%. Austriecii de la OMV au 51,2% din companie. Statul român are 20,7% iar fondurile de pensii private Pilon II circa 14%.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost în suma de 1.769 mil lei în T1/24, în scădere faţă de 2.095 mil lei din T1/23, ca urmare a contribuţiei mai mici din partea tuturor segmentelor de activitate, în principal din cauza marjelor mai mici din gaze naturale în segmentul Gaze şi Energie, a scăderii preţurilor la gaze naturale şi a volumelor vândute mai mici în segmentul Explorare şi Producţie şi a scăderii marjei de rafinare şi a ratei de utilizare în segmentul Rafinare şi Marketing.

Linia Consolidare a avut o contribuţie pozitivă de 151 mil lei în T1/24, în principal datorită scăderii stocului de gaze naturale, comparativ cu contribuţia negativă de (205) mil lei în T1/23 care a reflectat în special creşterea cantităţilor de produse petroliere în stoc în vederea pregătirii reviziei generale planificate a rafinăriei în T2/23.

Rata efectivă a impozitului pe profit la nivel de Grup CCA excluzând elemente speciale a fost de 17% (T1/23: 16%).

Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acţionarilor societăţii-mamă a fost de 1.540 mil lei (T1/23: 1.881 mil lei).

Trimestrul întâi 2024 (T1/24) comparativ cu trimestrul întâi 2023 (T1/23):
  • Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 728 mil lei, faţă de 985 mil lei în T1/23, reflectând în principal scăderea preţurilor gazelor naturale şi a volumelor de vânzări de hidrocarburi, precum şi amortizarea mai mare.
  • Producţia a scăzut cu 4,0%, în principal din cauza declinului natural, aspect parţial compensat de rezultatele bune ale sondelor noi şi ale reparaţiilor capitale la sonde.
  • Costul de producţie a crescut cu 10%, la 15,9 USD/bep, în principal din cauza costurilor mai mari cu personalul şi cu serviciile, precum şi a scăderii producţiei disponibile pentru vânzare.
  • Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 728 mil lei, comparativ cu 985 mil lei în T1/23, în principal din cauza scăderii preţurilor gazelor naturale şi a volumelor de vânzări de hidrocarburi, a creşterii amortizării şi ajustărilor de depreciere, precum şi a costurilor de producţie mai mari, aspecte parţial contrabalansate de scăderea impozitării din E&P.
  • "Producţia de hidrocarburi a scăzut la 10,2 mil bep sau 111,7 mii bep/zi (T1/23: 10,5 mil bep sau 116,3 mii bep/zi), reflectând declinul natural din principalele zăcăminte, aspect parţial compensat de rezultate bune ale sondelor noi şi ale reparaţiilor capitale la sonde. Producţia totală de hidrocarburi a scăzut cu 2,9%, având un declin mai mic comparativ cu scăderea de 4,0% a producţiei medii zilnice, datorită faptului că 2024 este an bisect. Producţia de ţiţei şi condensat a scăzut cu 3,3%, la 4,9 mil bbl, în timp ce producţia de gaze naturale a scăzut cu 2,5%, la 5,3 mil bep".

Alte comentarii din raportul financiar:

Grupul OMV Petrom
  • Rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 1,8 mld lei, mai mic cu 16%, rezultat solid în contextul unui mediu de piaţă caracterizat prin preţuri reduse, cu contribuţii mai mici din partea tuturor segmentelor de activitate.
  • Profit net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acţionarilor societăţii-mamă de 1,5 mld lei, în scădere cu 18%.
  • Flux de trezorerie din activităţi de exploatare de 3,0 mld lei, mai mic cu 36%.
  • Investiţii de 1,0 mld lei, în creştere cu 1%.
  • Flux de trezorerie extins după plata de dividende indicând intrări de numerar de 1,9 mld lei.
  • ROACE CCA excluzând elementele speciale de 25%, mai mic cu 12 pp.
  • TRIR: 0,14 (T1/23: 0,53).
 
Explorare şi Producţie
 
  • Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 728 mil lei, faţă de 985 mil lei în T1/23, reflectând în principal scăderea preţurilor gazelor naturale şi a volumelor de vânzări de hidrocarburi, precum şi amortizarea mai mare.
  • Producţia a scăzut cu 4,0%, în principal din cauza declinului natural, aspect parţial compensat de rezultatele bune ale sondelor noi şi ale reparaţiilor capitale la sonde.
  • Costul de producţie a crescut cu 10%, la 15,9 USD/bep, în principal din cauza costurilor mai mari cu personalul şi cu serviciile, precum şi a scăderii producţiei disponibile pentru vânzare.
 
Rafinare şi Marketing
 
  • Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 484 mil lei, comparativ cu 616 mil lei în T1/23, reflectând în principal marjele de rafinare şi ale canalelor de vânzări mai mici, precum şi impozitul suplimentar asupra veniturilor.
  • Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom la valoarea de 12,6 USD/bbl, mai mic cu 24%, ca urmare a scăderii diferenţialelor pentru produse, în special pentru motorină şi benzină.
  • Rata de utilizare a rafinariei la 93%, comparativ cu 98% în T1/23, din cauza unor scurte întreruperi neplanificate ale unei instalaţii şi a unor constrângeri de aprovizionare; totuşi, rata de utilizare a fost peste media europeană de Â80%.
  • Volumul total al vânzărilor de produse rafinate cu 4% mai mare, în pofida unei rate de utilizare a rafinariei mai reduse, cu o contribuţie principală din partea vânzărilor cu amănuntul, care au crescut cu 7%.
 
Gaze şi Energie
 
  • Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 433 mil lei, în scădere faţă de 723 mil lei în T1/23, în principal pentru că marjele excelente pentru gazele naturale extrase din depozitele de înmagazinare realizate în T1/23 nu s-au materializat şi în T1/24.
  • Volume totale de vânzări de gaze naturale mai mici, cu vânzări mai mari către clienţii finali şi consum mai mare al centralei electrice Brazi, precum şi vânzări mai mici către piaţa angro, inclusiv către piaţa reglementată.
  • Producţia centralei electrice Brazi la 1,6 TWh, nivel record de producţie pentru un T1, acoperind 10% în mixul de generare al României.
Evenimente semnificative
 
  • OMV Petrom a anunţat în aprilie că va testa o instalaţie inovatoare de captare şi utilizare a carbonului la Petrobrazi în T2/24.
  • Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) a aprobat în aprilie propunerea iniţială a Directoratului pentru un dividend de bază pe acţiune de 0,0413 lei pentru 2023, în creştere cu 10% comparativ cu 2022; Directoratul a anunţat intenţia de a propune un dividend special în 2024.
  • OMV Petrom a anunţat în februarie semnarea finanţării prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru două proiecte de producţie de hidrogen verde cu o capacitate totală de 55 MW la rafinăria Petrobrazi.
  • OMV Petrom a anunţat în ianuarie cea mai mare achiziţie de proiecte verzi din România cu Renovatio în domeniul energiei regenerabile şi al mobilităţii electrice.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.