OMV Petrom scrie istorie cu primul profit net de peste 10 mld. lei înregistrat vreodată în România. Compania spune că nu va plăti încă o taxă pe profitul record după ce a virat deja la stat 16,5 mld. lei. Primul gaz nou din Marea Neagră, în 2027

Autor: Roxana Petrescu Postat la 02 februarie 2023 103 afişări

„Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate“, a spus Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom.

OMV Petrom scrie istorie cu primul profit net de peste 10 mld. lei înregistrat vreodată în România. Compania spune că nu va plăti încă o taxă pe profitul record după ce a virat deja la stat 16,5 mld. lei. Primul gaz nou din Marea Neagră, în 2027

OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a terminat anul trecut cu un business consolidat de 61,3 mld. lei (circa 12,5 miliarde de euro), de circa 2,4 ori mare faţă de 2021, şi un un profit net de 10,3 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), unic în istoria României Cu o producţie de petrol şi gaze în scădere, motorul principal care a alimentat aceste rezultate au fost scumpirile Statul român a încasat direct din toate taxele plătite de OMV Petrom 16,5 mld. lei (3,4 mld. euro), după ce anul trecut a introdus 20 de schimbări în ceea ce priveşte taxarea companiilor din domeniul energetic O taxă însă, introdusă chiar la finalul anului trecut, cu o valoare de circa un miliard de euro, nu va fi plătită, a anunţat ieri compania.

„Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate“, a spus Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, în conferinţa de presă online prin care au fost anunţate rezultatele record ale companiei de anul trecut.

În 2022, producţia de petrol şi gaze a grupului a scăzut cu 8%, dar producţia de energie de la Brazi a fost la un nivel record, de 5 TWh, echivalentul a 11% din producţia de energie a României. Pentru anul acesta, compania se aşteaptă în continuare la scăderea producţiei de petrol şi gaze onshore, concomitent cu o producţie de energie în scădere la Brazi în contextul unei opriri planificate de o durată mai mare, în perioada martie-mai.

„Valoarea investiţiilor este estimată să crească la circa 6 mld lei, cu aproximativ 70%, cu investiţii mai mari dedicate în principal proiectului Neptun Deep, accelerării proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, precum şi reviziei planificate a rafinăriei Petrobrazi“, se arată în prezentarea companiei.

În ceea ce priveşte proiectul de explorare Neptun Deep din Marea Neagră, acolo unde OMV Petrom şi Romgaz au participaţii egale de 50%, dar OMV Petrom este operatorul întregului proiect, este aşteptată o decizie finală de investiţii în vara acestui an.

„Gazul din Marea Neagră este pentru piaţa locală, dar estimăm că va exista un excedent al cantităţilor extrase faţă de cererea internă, astfel că există posibilitatea exportului şi de asemenea este şi infrastructura. Nu comentăm acum dacă există un contract pentru gazul care ar urma să fie extras“, a spus Verchere.

Unul dintre marile semne de semne de întrebare legate de rezultatele de anul trecut era dacă OMV Petrom urma să platească o taxă specială, de circa 1 mld. euro, pe profitul excepţional.

La finalul anului trecut, pe 29 dece­m­brie, Guvernul României a emis OUG 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie. Prin OUG 186 se stabileşte că în cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022, respectiv din 2023 obţinute din companiile prevăzute în regulament depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de 60%. În OUG sunt precizate foarte clar activităţile vizate de noua taxă: CAEN: 0610 - „Extracţia ţiţe­iului“, 0620 - „Extracţia gazelor na­turale“, 0510 - „Extracţia huilei“, 1910 - „Fabricarea produselor de cocserie“ şi 1920 - „Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului.“

Pentru a plăti această taxă însă, companiile trebuie să aibă 75% din business generat de activităţile menţionate mai sus, respectiv din domeniile extracţiei, mineritului, rafinării ţiţeiului sau fabricării produselor de cocserie.

OMV Petrom spune încă să aceste activităţi nu au generat 75% din business-ul de anul trecut, astfel că pe legislaţia actuală, nu are de ce să plătească noul impozit. În cifra de afaceri a OMV Petrom intră şi partea de producţie de energie, la un nivel record anul trecut, dar şi tranzacţiile cu gaze, care au crescut semnificativ în a doua parte a anului. Astfel, din afacerile de 61 de miliarde de lei, circa 30 de miliarde de lei au fost generate numai pe segmentul de gaze şi energie, de 4,5 ori mai mult faţă de din 2021. Practic, 50% din business este generat doar de acest domeniu, de unde rezultă că acel procent de 75% pentru activităţile de extracţie şi rafinare nu mai poate fi atins, deci OMV Petrom nu mai are, în interpretarea proprie, de ce să mai plătească încă o taxă pe profitul de anul trecut.

Mai mult, în ultimul trimestru al anului, OMV Petrom a constituit un element special de 1,8 miliarde de lei pe segmentul de explorare şi producţie. Alina Popa, CFO-ul OMV Petrom a explicat că necesitatea constituirii acestui provision decurge din estimarea de scădere a producţiei pentru anul viitor.

 

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, cel mai puternic executiv din România, participă pe 21 februarie la ZF Power Summit. Cea de-a 12-a ediţie a ZF Power Summit va avea loc în perioada 21-23 februarie, în Bucureşti.

 

 


 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.