Pâmântul va avea o a doua lună pentru două luni. Ce este 2024 PT5, descoperit recent

Autor: Gabriel Negreanu Postat la 21 septembrie 2024 10 afişări

Pământul va avea o a doua lună pentru aproximativ două luni în acest an, când un mic asteroid va începe să orbiteze în jurul planetei noastre

Pâmântul va avea o a doua lună pentru două luni. Ce este 2024 PT5, descoperit recent

Asteroidul a fost descoperit în luna august şi urmează să devină o mini-lună, rotindu-se în jurul Pământului între 29 septembrie şi 25 noiembrie.

Cercetătorii de la Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, un sistem de monitorizare a asteroizilor finanţat de NASA, au reperat asteroidul cu ajutorul unui instrument din Sutherland, Africa de Sud şi l-au etichetat 2024 PT5.

Oamenii de ştiinţă de la Universidad Complutense de Madrid au urmărit orbita asteroidului timp de 21 de zile şi i-au determinat traiectoria viitoare. 2024 PT5 face parte din centura de asteroizi Arjuna, care orbitează în jurul Soarelui, potrivit studiului lor publicat în Research Notes of the AAs.

Însă atracţia gravitaţională a Pământului va atrage 2024 PT5 spre el şi, la fel ca luna noastră, acesta va orbita în jurul planetei noastre - dar numai pentru 56,6 zile.

În timp ce alte obiecte au mai intrat pe orbita Pământului, unele dintre ele nu efectuează rotaţii complete în jurul Pământului. Unele, însă, o fac şi devin aşa-numitele mini-luni.

Un asteroid numit 2020 CD3 a fost legat de Pământ timp de mai mulţi ani înainte de a părăsi orbita planetei în 2020, iar un altul numit 2022 NX1 a devenit o mini-lună a Pământului în 1981 şi 2022 şi va reveni din nou în 2051.

2024 PT5, care este mai mare decât unele dintre celelalte mini-luni, va reveni, de asemenea, pe orbita Pământului - în 2055.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lună,
asteroid,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.