Patriarhul Daniel atacă "lăcomia celor bogaţi": A-ţi construi fericirea numai pe bunurile materiale este o nebunie
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a combătut "gândirea exclusiv materialistă", în cuvântul de învăţătură la pericopa evanghelică a liturghiei de duminică, respectiv un pasaj din Evanghelia după Luca unde este istorisită pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina.
"A-ţi construi fericirea numai pe bunurile materiale este o nebunie", a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după oficierea Sfintei Liturghii în Paraclisul Patriarhal "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe".
"Multa bogăţie a acestui om l-a făcut să nu mai gândească în mod raţional, ci în mod pătimaş. Marea recoltă l-a împătimit şi mai mult în dorinţa de a avea bogăţii şi această împătimire face ca bogatul să nu mai vadă sensul adevărat al vieţii, să nu mai trăiască nimic la nivel spiritual, ci totul material. El este dezaxat şi dezumanizat prin atitudinea sa pătimaşă de exclusivă ataşare faţă de averile materiale, limitate şi trecătoare. Evanghelia spune: aşa se întâmplă cu cel care se îmbogăţeşte pentru sine şi nu se îmbogăţeşte în Dumnezeu", a spus Patriarhul Daniel.
"Sfârşitul nefericit al bogatului arată sfârşitul unei gândiri exclusiv materialiste, însă finalul Evangheliei ne arată că există şi un alt mod de îmbogăţire decât îmbogăţirea în acumulare de bunuri materiale şi anume îmbogăţirea spirituală în comuniunea sau legătura vie a omului cu Dumnezeu", a precizat Părintele Patriarh.
El a adresat şi un îndemn către toţii românii: să fie "milostivi" şi alături de cei în suferinţă.
"Astăzi, când lumea este foarte săracă, ca urmare a lăcomiei multor bogaţi, (...) Biserica ne îndeamnă pe toţi să fim milostivi, să ajutăm după posibilităţile noastre pe cei care au nevoie de ajutorul nostru. Milostenia poate fi materială şi anume: hrană, îmbrăcăminte adăpost; sau spirituală: o vorbă bună un cuvânt de mângâiere, un cuvânt de nădejde pentru cel dezorientat şi cel deznădăjduit, o vizită la căpătâiul unui bolnav, o consolare a unei familii îndoliate, ajutorarea unor tineri care învaţă bine, dar sunt săraci. Există o mulţime de modalităţi prin care noi putem arăta milostivirea, bunătatea sufletului şi dărnicia noastră", a spus Preafericirea Sa.
Foto: Patriarhia Română
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro