Patru previziuni privind inteligenţa artificială în 2025. Unde va ajunge tehnologia care a cucerit lumea?
În 2024, nu a existat nimic nou în domeniul inteligenţei artificiale care să egaleze şocul produs de apariţia şi utilizarea ChatGPT, însă îmbunătăţirile pe bandă rulantă ale tehnologiei care a stat la baza succesului OpenAi, au făcut ca domeniul AI să funcţioneze în continuare, scrie FT.
Acum experţii se întreabă care sunt următorii paşi şi cum va arăta anul 2025 pentru tehnologia viitorulului.
Dezvoltarea AI continuă
În 2025, impulsul dat de momentul ChatGPT va dispărea. Chiar şi unii dintre cei mai mari fani ai inteligenţei artificiale încep să recunoască că simpla utilizare a datelor şi a puterii de calcul pentru construirea unor modele AI mari începe să nu mai funcţioneze atât de bine. Pe termen lung, acest process privează tehnologia de un update real şi de o sursă sigură de îmbunătăţire. Cu toate acestea, există deja o serie de reuşite în domeniu care au toate şansele să ducă inteligenţa artificială pe noi culmi.
Cele mai promiţătoare rezultate par să vină din partea modelelor AI care efectuează o serie de paşi de verificare înainte de a furniza un răspuns, permiţându-le să interogheze şi să îşi rafineze primele răspunsuri pentru a furniza rezultate mai „raţionale”. Este discutabil dacă acest lucru este cu adevărat comparabil cu raţionamentul uman, dar sisteme precum o3 de la OpenAI par a dat în continuare cele mai interesante semne de progress de la apariţia chatboţilor dotaţi cu inteligenţă artificială şi până în prezent.
Google, care a tot câştigat teren în domeniul AI, după doi ani în care s-a chinuit să ajungă din urmă OpenAI, a arătat, de asemenea, modul în care noile descoperiri– agenţii AI – ar putea face viaţa oamenilor mai uşoară. Agenţii AI sunt capabili, de exemplu, să urmărească activitatea din broswerul utilizatorului şi apoi să preia din task-urile sale. Toate aceste demonstraţii şi prototipuri trebuie să fie transformate în produse utile, dar ele arată cel puţin că există mai mult decât suficient în laboratoare pentru a menţine ridicat interesul pentru inteligenţa artificială.
ChatGPT îşi păstrează coroana. 2025 nu promite prea mult la nivelul aplicaţiilor
Pentru majoritatea oamenilor, ascensiunea inteligenţei artificiale generative a însemnat apariţia constantă a unei tehnologii care poate genera text sau poate edia fotografii în moduri inedite, deşi sunt spectaculoase, la finalul zilei sunt nişte instrumente ocazional utile, dar care n-au puterea de a transforma viaţa oamenilor într-un mod semnificativ.
În 2025 este posibil să apară primele demonstraţii ale aplicaţiilor care pot interveni mai direct în viaţa oamenilor. Pentru început ea ar putea absorbi toate informaţiile digitale ale unei persoane şi ar putea învăţa din deciziile şi acţiunile ei. Astfel, în viitor, AI-ul ar putea îndeplini rolul unei bănci virtuale de memorie unde oamenii pot depozita informaţii importante. Mai mult, AI-ul chiar ar putea prelua controlul asupra aspectelor din viaţa unei persoane, iar în viitor am putea avea un robot care răspunde la mailuri, programează meeting-urile de la job sau se ocupă de sarcini mai complexe.
Dar, îngrijorate de lipsa de fiabilitate a tehnologiei, companiile de tehnologie vor fi reticente în a le lansa în masă, iar majoritatea utilizatorilor vor fi la fel de reticenţi în a avea încredere în ele.
Nvidia rămâne în topul lumii tech
Succesul uriaş al Nvidia au adus compania în vizorul unora dintre cele mai puternice companii tehnologice, care au trecut la pasul următor şi au început să îşi proiecteze propriile cipuri cu AI pentru a nu apela la rivali.
Cu toate acestea, viteza cu care s-a mişcat Nvidia îi oferă un avantaj major în raport cu rivalii. Asta nu înseamnă că alţii nu vor încerca să detroneze gigantul tech. Potrivit producătorului de cipuri Broadcom, trei dintre cele mai mari companii din domeniul tehnologiei vor utiliza cipurile lor pentru a crea un sistem de supercalculatoare cu câte 1 milion de cipuri în 2027. Aceasta este de 10 ori mai mare decât dimensiunea sistemului Colossus al lui Elon Musk, considerat a fi cel mai mare cluster de cipuri AI utilizat în prezent.
Cu toate acestea, chiar dacă Nvidia ar ajunge să piardă teren în faţa rivalilor, mai există o carte de jucat. Nvidia a făcut istorie pe partea de hardware AI, dar nici la capitolul software nu stă rău, ceea ce îi oferă un avantaj considerabil.
Boom-ul AI din 2024 care a aruncat bursele în aer continuă şi în 2025
Big Tech – cele mai mari companii tehnologice din lume – se află într-o cursă pentru supremaţie în lumea AI. Câştigătorul este cel care va reuşi să construiacă un produs cu inteligenţă artificială care să fie la fel de util şi adoptabil la nivel global cum a fost de exemplu GPS-ul.
În mod constant înregistrează progrese care ar putea determina viitorul industriei AI.
Dacă acest lucru este suficient pentru ca investitorii să continue să arunce cu bani în inteligenţa artificială este o altă discuţie.
Felul în care investitorii se uită la AI depinde de alţi factori, cum ar fi încrederea pieţei bursiere în intenţiile de dereglementare şi de reducere a taxelor ale noii administraţii Trump şi disponibilitatea Rezervei Federale de a continua relaxarea politicii monetare.
Toate acestea indică un an extrem de volatil, cu unele corecţii importante pe parcurs. Dar, cu suficiente lichidităţi, Wall Street ar putea continua să alimenteze cu bani lumea AI.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro