Pensii ocupationale, de la anul. Din nou
Fondurile de pensii ocupationale ar fi trebuit sa inceapa sa functioneze chiar din acest an. Totusi, normele de aplicare lipsesc inca, iar legea va fi modificata substantial. Nasterea fondurilor ocupationale mai are de asteptat, cel mai probabil, pana la anul.
Fondurile de pensii ocupationale ar fi trebuit sa inceapa sa functioneze chiar din acest an. Totusi, normele de aplicare lipsesc inca, iar legea va fi modificata substantial. Nasterea fondurilor ocupationale mai are de asteptat, cel mai probabil, pana la anul. Coordonatele legii actuale, care va fi insa modificata, sunt urmatoarele:
ADMINISTRATORI: Vor fi administrate de companii specializate strict pentru aceasta activitate, cu un capital social de minimum 2 milioane de euro.
ORGANIZARE: Fondurile vor fi organizate de sindicate si patronate, iar in lipsa acestora, prin contractul colectiv de munca, de catre salariati. In lipsa contractului colectiv de munca, schemele de pensii pot fi propuse de angajator cu consultarea angajatilor.
CONTRIBUTII: La aceste fonduri pot contribui, facultativ, toti salariatii, indiferent de varsta, dar nu pot contribui salariatii din companiile cu datorii la bugetul de stat si la furnizori.
PARTICIPANTI: Un fond de pensii ocupationale trebuie sa aiba minimum 100 de participanti.
FUNCTIONARE: Fondurile se constituie din contributiile angajatilor si angajatorilor. Contributiile angajatilor si contributiile angajatorilor facute in numele salariatilor sunt deductibile din impozitul pe venit, pana la 200 de euro pe an.
NEMULTUMIRI: Companiile solicita o serie de modificari ale legii privind pensiile ocupationale, apreciind ca in forma actuala ea este prea restrictiva. Printre acestea se numara: eliminarea restrictiilor privind participarea salariatilor institutiilor publice, diversificarea produselor care pot fi oferite ca pensii facultative, pensiile ocupationale fiind doar una dintre optiuni. In plus, companiile solicita eliminarea garantiei privind randamentul investitiei, prevazuta in lege la 1% peste nivelul inflatiei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro