Planul de război economic al lui Trump: Sancţiuni severe, reduceri fiscale radicale şi o nouă eră a suprematiei dolarului pe piaţa globală
Scott Bessent a declarat în faţa senatorilor americani că intenţionează să utilizeze puterea economică a Statelor Unite pentru a contracara adversarii geopolitici, susţinând politica tarifară a lui Donald Trump şi pledând pentru reduceri fiscale şi reglementări interne mai relaxate, scrie Financial Times.
Miliardarul care conduce un fond speculativ şi care a fost nominalizat de Trump pentru funcţia de secretar al Trezoreriei SUA şi-a prezentat joi, în detaliu, planurile privind modul în care administraţia viitoare doreşte să transforme economia americană, cea mai mare din lume.
„Trebuie să asigurăm securitatea lanţurilor de aprovizionare vulnerabile în faţa competitorilor strategici şi să folosim sancţiunile într-un mod coordonat la nivel guvernamental pentru a proteja interesele noastre de securitate naţională. În plus, trebuie să garantăm că dolarul american rămâne principala monedă de rezervă la nivel global”, a spus Bessent în timpul unei audieri de confirmare care a durat trei ore.
El a subliniat că „cea mai importantă prioritate economică a momentului” este reînnoirea reducerilor fiscale pentru persoane fizice şi companii, adoptate de administraţia Trump în 2017, care vor fi supuse unor dezbateri intense în Congres anul acesta.
Nerenoirea acestor reduceri ar genera o „criză economică majoră” în Statele Unite, a avertizat Bessent. „Iar, ca de obicei în astfel de situaţii de instabilitate financiară, cei mai afectaţi vor fi oamenii din clasa de mijloc şi clasa muncitoare.”
De asemenea, Bessent a abordat subiecte legate de politica economică internaţională, angajându-se să sprijine sancţiuni mai dure împotriva sectorului petrolier din Rusia, cu scopul de a creşte presiunea asupra Moscovei în contextul războiului din Ucraina.
„Dacă preşedintele Trump solicită acest lucru, şi ca parte a strategiei sale de a pune capăt războiului din Ucraina, voi sprijini integral impunerea unor sancţiuni mai severe, în special asupra marilor companii petroliere ruseşti, pentru a forţa Federaţia Rusă să negocieze,” a declarat Bessent.
Aceste declaraţii au avut un impact imediat asupra pieţei petrolului, crescând preţul ţiţeiului. Referinţa internaţională pentru petrol, Brent, a crescut cu peste 1 dolar, ajungând la peste 81 de dolari pe baril, pe fondul anticipărilor legate de o reducere a ofertei globale. Se estimează că noua administraţie va înăspri sancţiunile şi asupra petrolului iranian şi venezuelean, în încercarea de a intensifica presiunea economică asupra rivalilor SUA.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro