Plus 6% pentru piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 16 mai 2017 157 afişări

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut în primul trimestru al anului cu aproape 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată studiul GfK TEMAX pentru România,T1 2017. Două dintre cele şapte sectoare - electronice şi electrocasnice mici – au înregistrat rate de creştere de două cifre. Cea mai mare scădere (de peste 16%) a fost înregistrată de sectorul de dispozitive de printare.

Plus 6% pentru piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată

Categoriile cu cele mai bune evoluţii  (se referă la rata de creştere în valoare)     Categoriile cu cele mai slabe evoluţii (rata de creştere în valoare):

Electronice

             Piaţa de TV a înregistrat o creştere uşoară, în condiţiile menţinerii constante a preţului mediu şi a evoluţiei segmentelor cu rezoluţii superioare.

             Sectorul de produse audio se află în creştere: boxele au crescut semnificativ, fiind urmate de sistemele audio şi de segmentul de boxe cu sistem de andocare/boxe mici.         Electronice

             Sistemele video  de redare/înregistrare au scăzut semnificativ, comparativ cu T1 2016.

Electrocasnice mari

             T1 2017 s-a încheiat pe un trend pozitiv.

             Categoriile emergente au înregistrat creşteri de două cifre, în timp ce principalele categorii au încetinit ritmul de creştere.       Electrocasnice mari

             Toate categoriile continuă să indice eroziuni de preţ şi în T1 2017, cu toate că a crescut preferinţa pentru produse cu specificaţii mai bune.

Electrocasnice mici

             Piaţa a înregistrat o creştere de două cifre în 2017, având aproape toate categoriile pe o tendinţă pozitivă.

             Aparatele pentru prepararea băuturilor calde şi friteuzele au avut cele mai mari creşteri.                Electrocasnice mici

             Storcătoarele de fructe şi legume au o tendinţă descrescătoare, generată de o scădere a cererii pe storcătoarele de fructe şi legume prin centrifugare şi de o importantă scădere a preţului mediu pe storcătoarele de fructe şi legume prin presare.

Foto

             Aflată într-o uşoară creştere, piaţa de camere foto a înregistrat o creştere a preţului mediu, ca urmare a creşterii cererii pentru produsele cu rezoluţie de tip Full HD.        Foto

             Segmentului de camere foto fără zoom a înregistrat cea mai mică rată de creştere în totalul categoriei.

IT

             Camerele vizuale au înregistrat o rată importantă de creştere în sectorul de IT, ca urmare a evoluţiei cererii pentru segmentul onboard, contribuind la creşterea preţului mediu al întregii categorii.

             Tastaturile, alături de mouse-uri au arătat rate de creşteri similare.          IT

             Comparativ cu T1 2016, sectorul IT a înregistrat o uşoară scădere.

             Piaţa de laptopuri s-a aflat în linie cu evoluţia sectorului de IT.

             Cererea pentru tablete a scăzut, înregistrând astfel cea mai puternică scădere la nivel de sector.

Telecom

             Smartphone-urile 4G continuă să crească cu două cifre.

             Aproape s-au dublat vânzările pe segmentul de căşti cu Bluetooth.

             Vânzările de brăţări fitness au avut o creştere mai accelerată comparativ cu smartwatch-urile, dar nu domină acest segment şi în valoare absolută.      Telecom

             Piaţa de smartphone-uri a înregistrat doar o uşoară creştere în T1 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dispozitive de printare

             Echipamentele de printare cu cerneală se află pe un trend stabil comparativ cu T1 2016.

             Imprimantele şi multifuncţionalele dotate cu sisteme CISS sunt singurele care au menţinut un trend pozitiv, dar cu o rată de creştere de doar o cifră.               Dispozitive de printare

             Piaţa de echipamente de birou a scăzut cu două cifre, determinată atât de scăderea multifuncţionalelor cât şi a imprimantelor.

             Echipamentele cu tehnologie laser au marcat cea mai mare scădere şi au influenţat cel mai mult evoluţia întregului sector.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.