Polonia: colapsul sectorului rezidenţial se adânceşte
Chiar şi în perioadele de lockdown, dezvoltatorii din Polonia construiau mai multe apartamente decât în prezent. Reducerea ofertei este rezultatul unui declin al cererii datorat creditării limitate, dar şi dorinţei de menţinere a marjelor, scrie Warsaw Voice.
Chiar şi în perioadele de lockdown, dezvoltatorii din Polonia construiau mai multe apartamente decât în prezent. Reducerea ofertei este rezultatul unui declin al cererii datorat creditării limitate, dar şi dorinţei de menţinere a marjelor, scrie Warsaw Voice.
În urma scăderii continue a cererii de credite ipotecare şi a declinului vânzărilor de locuinţe, dezvoltatorii din Polonia şi-au redus dramatic investiţiile.
Potrivit datelor biroului central de statistică al ţării (GUS), în august companiile au început lucrări de construire a doar 5.200 de unităţi, cu 63% mai puţine în termeni anuali şi în scădere cu 38% faţă de luna iulie.
Datele arată că toate cele trei motoare de creştere ale pieţei suferă: producţia este în scădere în cele mai mari şase zone metropolitane şi în orăşelele şi centrele mai mici responsabile pentru boomul din ultimii ani. „Dezvoltatorii se mişcă rapid în sensul reechilibrării pieţei şi reducerii riscurilor legate de investiţii, suspendând lucrările noi de construcţii la scară masivă. Drept urmare, oferta pe o perioadă scurtă de timp poate atinge minime istorice, cu toate consecinţele negative“, arată Jaroslaw Jedrzynski, expert în cadrul portalului imobiliar Rynekpierwotny.
pl.
Sectorul rezidenţial are un impact major asupra altor segmente ale economiei. Datele GUS pe august anunţă o adâncire a crizei, poate până la o recesiune în toată regula, adaugă expertul.
Declinul producţiei de locuinţe era aşteptat, iar scăderea anuală ar putea atinge 40%. Cu o cerere atât de mică, numai o reducere a ofertei îi poate ajuta pe dezvoltatori să menţină preţurile de tranzacţionare a locuinţelor.
Cumpărătorii instituţionali ar fi trebuit să constituie o alternativă pentru dezvoltatori, însă fondurile aşteaptă o scădere a preţurilor locuinţelor.
Mai multe detalii pe www.zf.ro
Dacă producţia din august se va menţine în lunile următoare, bilanţul pe 2022 s-ar închide cu aproximativ 110.000 de unităţi în dezvoltări începute, iar în 2023 numărul acestora s-ar ridica la 62.000.
În cele mai mari şapte oraşe ale ţării, dezvoltatorii au vândut 22.800 de apartamente în primele opt luni ale anului, cu 37% mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut.
Doar în august, aceştia au vândut mai puţin de 2.500 de unităţi, reprezentând un declin anual de până la 45%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro